W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

7 czerwca Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności pod hasłem „Bezpieczeństwo żywności Nauka w działaniu!”

7 czerwca Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności pod hasłem „Bezpieczeństwo żywności Nauka w działaniu!”

Tegoroczne hasło podkreśla kluczową rolę nauki w zapewnianiu wiarygodności i rzetelności wytycznych oraz zaleceń dotyczących bezpieczeństwa żywności, które  są wykorzystywane przez rządy, producentów i konsumentów.

 

Przygotowania do Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2025 (WFSD 2025) ruszyły wraz z ogłoszeniem hasła przewodniego tego wydarzenia – „Bezpieczeństwo żywności: Nauka  w działaniu!”.

Idea tegorocznych obchodów

Tegoroczny motyw przewodni podkreśla kluczową rolę nauki w zapewnianiu wiarygodności                                  i rzetelności wytycznych oraz zaleceń dotyczących bezpieczeństwa żywności, które                                                      są wykorzystywane przez rządy, producentów i konsumentów. Przypomina także, że żywność będzie bezpieczna tylko wtedy, gdy wspomniane wytyczne i zalecenia zostaną skutecznie wdrożone, a nie pozostaną jedynie teorią na papierze. Naukowcy odgrywają istotną rolę nie tylko w ustalaniu międzynarodowych norm, które stanowią fundament skutecznego zarządzania bezpieczeństwem żywności. Dzięki ich badaniom i wiedzy opartej na dowodach naukowych możliwe jest stworzenie precyzyjnych standardów, które pomagają wykrywać zagrożenia oraz minimalizować ryzyko                            w procesach produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności. To dzięki pracy naukowców normy                       są aktualne, adekwatne i efektywne.

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, obchodzony 7 czerwca, organizowany jest wspólnie przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO), które zrzeszają ekspertów i naukowców z całego świata.                  W tym roku obie organizacje przygotowały „Zestaw Narzędzi na Początek” w sześciu językach ONZ (arabski, chiński, angielski, francuski, rosyjski i hiszpański). Dokument zawiera wprowadzenie do tematu WFSD2025, pomysły jak można zaakcentować obchody w swoim kraju, kluczowe komunikaty oraz linki  do różnych materiałów, które pomogą w promocji tego dnia na całym świecie.

Webinar - 7 kwietnia

Zapisz datę w kalendarzu! 7 kwietnia odbędzie się webinar „Get ready”, podczas którego eksperci z FAO i WHO powiedzą więcej na temat tegorocznych obchodów Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności oraz zaprezentują dostępne narzędzia komunikacyjne.

Inne aktualności i wydarzenia będą ogłaszane w nadchodzących tygodniach, dlatego warto regularnie odwiedzać stronę internetową Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności.

Zachęcamy do zainspirowania się i do włączenia w obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2025!

{"register":{"columns":[]}}