W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Podsumowanie konferencji "Świadomy konsument – co warto wiedzieć kupując żywność"

30.05.2023

Świadomy konsument fotorelacja

29 maja br., w krakowskim Ośrodku MCDN odbyła się konferencja hybrydowa pn. „Świadomy konsument – co warto wiedzieć kupując żywność” zorganizowana przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Krakowie i Małopolskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli.  Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: Marszałek Województwa Małopolskiego, Witold Kozłowski oraz Małopolski Kurator Oświaty, Barbara Nowak.

W swoich  wystąpieniach prelegenci omówili zagadnienia dietetyki, czytania etykiet na opakowaniach, żywności specjalnego przeznaczenia oraz jakości produktów żywnościowych w Małopolsce. W wydarzeniu wzięło udział ponad 200 osób.

Konferencja stanowiła inaugurację drugiej edycji kampanii społecznej „Zajadam się zdrowiem” organizowanej przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Krakowie.

Uczestnicy spotkania zostali powitani przez Małopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, lek. wet. Jarosława Foremnego oraz Dyrektora Małopolskiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli, dr Łukasza Cieślika. Spotkanie prowadziła Magdalena Droździk z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie.

Pierwsza prelegentka Pani Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego - Collegium Medicum zaprezentowała podstawy dietetyki. Omówiła znaczenie zbilansowanej diety dla zdrowia i dobrostanu człowieka jednocześnie ,,rozprawiając się” z popularnymi mitami krążącymi w przestrzeni publicznej.   Kolejny prelegent dr inż. Piotr Pokrzywa, Kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Procesów Nauczania Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie wyjaśnił, jak czytać etykiety produktów spożywczych w szczególności w kontekście zawartości różnych substancji w produktach przetworzonych, a także obowiązków producentów w zakresie informowania klientów.

Następnie głos zabrała Prezes Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności Oddział w Małopolsce dr. hab. inż. Emilia Bernaś prof. Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Omówiła kwestię żywności specjalnego przeznaczenia oraz fortyfikacji żywności - procesu dodawania do żywności witamin i minerałów, by poprawić jej wartość odżywczą z korzyścią dla społeczeństwa.

Na zakończenie w swoim drugim wystąpieniu dr inż. Piotr Pokrzywa omówił jakość zdrowotną żywności w Małopolsce.

Konferencję zamknęła wicedyrektor MCDN ds. Ośrodka w Krakowie, Pani  Małgorzata Dutka-Mucha. Wyraziła wdzięczność za owocną współpracę z WSSE i podziękowała prelegentom za wartościowe wystąpienia.

Podsumowując, prelekcje dostarczyły uczestnikom szeregu cennych informacji, które pomogą im w podejmowaniu świadomych decyzji żywieniowych. Hybrydowa forma spotkania umożliwiła zarówno osobom obecnym na miejscu, jak i tym uczestniczącym online, aktywne włączenie się w dyskusje i zadawanie pytań prelegentom.

Dziękujemy za zainteresowanie i tak liczne uczestnictwo!

Zdjęcia (11)

{"register":{"columns":[]}}