W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Sekcja Nadzoru BezpieczeństwaŻywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych

Sekcja Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych zajmuje się:

  1. Sprawowanie nadzoru nad jakością zdrowotną żywności;
  2. Sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi w produkcji i obrocie środkami spożywczymi oraz  materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością;
  3. Sprawowanie nadzoru nad warunkami produkcji oraz jakością zdrowotną kosmetyków;
  4. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad jakością żywienia  w zakładach żywienia  zbiorowego zamkniętego i otwartego;
  5. Przeprowadzanie ocen sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
  6. Sprawowanie nadzoru nad suplementami diety, żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środkami spożywczymi wzbogacanymi, w tym sprzedaży internetowej;
  7. Opracowywanie i realizacja planów pobierania próbek żywności oraz materiałów
    i wyrobów do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu dla Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz przygotowywanie sprawozdań z realizacji w/w planów;
  8. Opracowywanie i realizacja planów pobierania próbek produktów kosmetycznych dla Państwowej Inspekcji   Sanitarnej oraz przygotowywanie sprawozdań z realizacji w/w planów;
  9. Sprawowanie nadzoru nad produkcją pierwotną żywności pochodzenia roślinnego;
  10. Opracowywanie harmonogramów kontroli;
  11. Opracowywanie sprawozdań, ocen i analiz dotyczących stanu sanitarnego nadzorowanych obiektów;
  12. Udział w opiniowaniu projektów budowy lub przebudowy obiektów żywieniowo-  żywnościowych w  zakresie spełnienia wymogów sanitarnych;
  13. Wykonywanie wszystkich czynności niezbędnych dla sprawnego funkcjonowania systemu RASFF i RAPEX;
  14. Udział w likwidacji i opracowywaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych;
  15. Współdziałanie z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie sprawowania nadzoru nad artykułami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego;
  16. Współpraca z innymi organami kontroli (Policja, Straż Miejska) w zakresie poprawy  stanu sanitarnego nadzorowanych obiektów;
  17. Współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej;
  18. Wykonywanie innych niezbędnych czynności wynikających z zadań realizowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Opocznie.
{"register":{"columns":[]}}