W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Choroba Zalewu Wiślanego - zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego zatrudnionych

03.06.2025

Informacja

Mając na uwadze sytuacje alertowe związane z pojawiającymi się przypadkami choroby Zalewu Wiślanego, uwzględniając jednocześnie ochronę zdrowia pracowników narażonych na zachorowanie na ww. chorobę w środowisku pracy (np. rybacy), przedstawiamy opinię Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi w zakresie działań mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego zatrudnionych.


Zgodnie z opinią Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi:
Choroba Zalewu Wiślanego (ang. Hoff disease) rozwija się u ludzi po zjedzeniu dużej ilości ryb słodkowodnych w krótkim czasie.
W celu zapobiegania wystąpieniu choroby u rybaków i innych narażonych grup zawodowych należy:
1) informować narażonych pracowników o:
- ryzyku wynikającym ze spożywania dużych ilości ryb (flądry i węgorzy) pochodzących z połowów z Zalewu Wiślanego obciążonych ryzykiem obecności toksyny powodującej chorobę,
- termostabilności toksyny, co skutkuje brakiem możliwości jej usunięcia / dezaktywacji przez obróbkę cieplną ryb przed spożyciem;
- objawach choroby Zalewu Wiślanego, szczególnie początkowych, które powinny wzbudzić czujność pracownika i konsultacji z lekarzem w celu przyśpieszenia diagnozy i wdrożenia odpowiedniego leczenia. Objawy choroby pojawiają się zazwyczaj w ciągu 24 godzin (najczęściej do 12 godzin) od spożycia dużej ilości skażonej toksyną ryby. Typowe objawy obejmują:
intensywny ból mięśni, przeczulicę skóry, ciemny kolor moczu, zmniejszenie ilości oddawanego moczu, nadmierne pocenie, nudności i wymioty, ból w klatce piersiowej, duszność.
2) włączyć tematykę skażenia ryb toksyną powodującą chorobę Zalewu Wiślanego
3) na stałe do programów szkoleń BHP w tych zakładach pracy, których pracownicy mogą być narażeni.

 

{"register":{"columns":[]}}