W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wybieraj bezpieczną żywność

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności - logo

#EuChooseSafeFood

 Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pile informuje, iż  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) prowadzi III edycję kampanii informacyjnej „Wybieraj Bezpieczną Żywność #EUChooseSafeFood.

 Celem kampanii jest wspieranie mieszkańców i mieszkanek Europy w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących zakupu żywności. Dzięki niej konsumenci mają dostęp do praktycznych i przystępnych informacji dotyczących zagadnień takich jak pomoc w odczytywaniu etykiet umieszczonych na produktach spożywczych czy też porad na temat przygotowywania i przechowywania żywności. Kampania obejmuje szereg zagadnień związanych
z żywnością i jej bezpieczeństwem.

Tematy tegorocznej edycji kampanii pozostają takie same jak w II edycji:

1. Suplementy diety.

2. Higiena żywności.

3. Znakowanie żywności z uwzględnieniem alergenów.

Adresatami kampanii są przede wszystkim mieszkańcy i mieszkanki Europy w wieku od 25 do 45 lat, w szczególności młodzi rodzice oraz osoby zainteresowane bezpieczeństwem żywności i nauką. Treści prezentowane w kampanii skupiać się będą na znaczeniu w ocenie bezpieczeństwa żywności roli europejskich naukowców, którzy współpracują ze sobą, aby chronić konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością.

Obraz zawierający tekst, osoba
Opis wygenerowany automatycznie

Filmiki

Czym zajmuje się EFSA?

EFSA filmik nr 1

EFSA filmik nr 2

EFSA filmik nr 3

EFSA filmik nr 4

EFSA filmik nr 5

Materiały

Więcej informacji na temat kampanii EFSA #EUChooseSafeFood dostępnych jest na stronie
Bezpieczeństwo żywności
plakat​_​_​_zywnosc​_v3​_(4).pdf 1.75MB
Suplementy to nie leki
broszura​_​_​_suplementy​_​_​_v2​_(4).pdf 0.91MB
Bezpieczeństwo mięsa w Europie
4​_Bezpieczeństwo​_mięsa​_w​_Europie​_.pdf 0.25MB
Akrylamid w żywności
3​_Acrylamid​_PL6.pdf 1.43MB
Zanieczyszczenia w łańcuchu żywnosciowym
2​_Zanieczyszczenia​_​_PL6.pdf 0.23MB
Bezpieczne rozmrażanie żywności
Rozmrażanie​_żywnosci​_​_PL5.pdf 0.59MB
{"register":{"columns":[]}}