W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczna woda przed sezonem wakacyjnym

Na obrazku znajduje się napis Bezpieczna woda oraz grafika z lupą płucami i długopisem

W związku ze zbliżającym się sezonem turystycznym przypominamy o obowiązku wykonywania przeglądów instalacji wewnętrznej i badań jakości wody w hotelach, pensjonatach, hostelach i innych obiektach świadczących usługi noclegowe.

Zagrożenie Legionellą

Bakterie Legionella naturalnie występują w wodzie i wilgotnej glebie. W instalacjach wodnych ich rozwój ułatwia:

  • stagnacja wody,
  • temperatura wody w zakresie 20-48°C,
  • obecność osadów organicznych.

Największe zagrożenie pojawia się tam, gdzie wytwarzają się aerozole wodno-powietrzne
(np. prysznice, jacuzzi, krany, klimatyzacja, nawilżacze powietrza).
Zakażenie następuje poprzez wdychanie skażonych aerozoli, a nie przez picie wody.

Legioneloza

Zachorowania wywołane zakażeniem bakteriami z rodzaju Legionella określane są jako legionelozy. Najbardziej narażonymi na wystąpienie postaci płucnej legionelozy są mężczyźni w wieku 40-69 lat, kobiety w wieku 50-69 lat, a także – niezależnie od wieku – osoby o obniżonej odporności.

Zapobieganie

Aby zminimalizować ryzyko:

  • utrzymuj temperaturę ciepłej wody powyżej 55°C,
  • utrzymuj temperaturę zimnej wody poniżej 20°C,
  • regularnie korzystaj z punktów poboru wody, nie dopuszczając do powstawania zastoin,
  • przeprowadzaj dezynfekcję instalacji (termiczną lub chemiczną),
  • wykonuj okresowe badania wody na obecność Legionella sp.

Obowiązki prawne

W myśl § 18 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody  przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294) obowiązek badania jakości ciepłej wody użytkowej dotyczy podmiotów wykonujących działalność leczniczą
w rodzaju stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne oraz właścicieli lub zarządców budynków zamieszkania zbiorowego oraz użyteczności publicznej, w których w trakcie ich użytkowania wytwarzany jest aerozol wodno-powietrzny.

Natomiast zgodnie z § 120 ust. 2 i ust. 2a rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia
12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2022 r. poz. 1225 z późn. zm.) instalacja wodociągowa ciepłej wody powinna umożliwiać uzyskanie w punktach czerpalnych wody o temperaturze nie niższej niż 55oC i nie wyższej niż 60oC. Instalacja ta powinna także umożliwiać przeprowadzanie ciągłej lub okresowej jej dezynfekcji metodą chemiczną lub fizyczną
(w tym okresowe stosowanie metody dezynfekcji cieplnej), bez obniżania trwałości instalacji i zastosowanych w niej wyrobów.


Checklista dla właścicieli i zarządców obiektów noclegowych

1. Przegląd instalacji

  • ☑ Sprawdzaj stan techniczny instalacji ciepłej i zimnej wody.
  • ☑ Usuwaj osady, kamień kotłowy, zanieczyszczenia.

2. Kontrola temperatury

  • ☑ Ciepła woda: min. 55°C (zalecane 55-60°C).
  • ☑ Zimna woda: max. 20°C.

3. Badania wody

  • ☑ Zlecaj badania wody w akredytowanym laboratorium.
  • ☑ Reaguj w zależności od otrzymanych wyników badań.

4. Ograniczanie stagnacji

  • ☑ Regularnie uruchamiaj rzadziej używane punkty poboru wody.
  • ☑ Przeprowadzaj płukanie instalacji wewnętrznej po dłuższych przerwach w jej użytkowaniu (np. urlop, przerwa świąteczna itp.).

5. Dezynfekcja instalacji

  • ☑ W razie potrzeby przeprowadź dezynfekcję termiczną lub chemiczną.

6. Dokumentacja

  • ☑ Prowadź aktualną dokumentację przeglądów i badań.

Bezpieczna instalacja wodna to zdrowie i spokój Twoich gości.

 

Źródła:

  1. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294).
  2. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2022 r. poz. 1225 z późn. zm.).
  3. Podstawy oceny ryzyka występowania bakterii z rodzaju Legionella w wewnętrznych systemach wodociągowych wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Dr Renata Matuszewska, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy

Materiały

Bezpieczeństwo​_wodne​_w​_budynkach
Bezpieczeństwo​_wodne​_w​_budynkach.pdf 2.04MB
oceny​_ryzyka​_​_PZH-1
oceny​_ryzyka​_​_PZH-1.pdf 2.16MB
Zalecenia-Legionella​_budynki-NIZP-PZH​_-GIS​_15032021
Zalecenia-Legionella​_budynki-NIZP-PZH​_-GIS​_15032021.pdf 0.69MB
{"register":{"columns":[]}}