Dzień Otwarty PSSE w Przysusze 2025 - Podsumowanie
Wczoraj drzwi PSSE w Przysusze były szeroko otwarte dla mieszkańców powiatu przysuskiego. Z zaproszenia skorzystały przedszkolaki z Samorządowego Przedszkola Nr 1 w Przysusze oraz uczniowie z Zespołu Szkół nr 2 im. Ludwika Skowyry w Przysusze.
Obchody Światowego Dnia Zdrowia oraz Dnia Pracownika Służby Zdrowia to doskonały czas na przypomnienie celu powołania Państwowej Inspekcji Sanitarnej, który skupia się na ochronie zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiskowych, zapobiegania powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych i zawodowych.
Wszystkich przybyłych gości uroczyście powitała Pani Jolanta Wilk - Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Przysusze. Podczas Dnia Otwartego w PSSE w Przysusze Pani Inspektor prowadziła serię wykładów z zakresu zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Jako pierwsze odwiedziły nas dzieci z Samorządowego Przedszkola Nr 1 w Przysusze, z którymi rozmawialiśmy o zdrowym odżywianiu oraz prawidłowej technice mycia rąk. Przedszkolaki z zaciekawieniem uczestniczyły w eksperymencie z mlekiem, pieprzem i mydłem, który miał zobrazować szczególne znaczenie mydła w celu pozbycia się z rąk zarazków i bakterii. Nie zabrakło także edukacyjnego filmu, który przypomniał przedszkolakom jak dbać o higienę każdego dnia.
Druga grupa to uczniowie kl. II Technikum żywienia z Zespołu Szkół nr 2 im. Ludwika Skowyry w Przysusze. Podczas spotkania omówiliśmy szerzej zadania Sekcji Higieny Żywności i Żywienia. Następnie przedstawiliśmy wiadomości z zakresu nadzoru nad chorobami zakaźnymi ze szczególnym uwzględnieniem liczby zachorowań i zapadalność na wybrane choroby zakaźne w powiecie przysuskim w roku 2024 w porównaniu z rokiem 2023.
Kolejni goście to uczniowie kl. III Technikum fryzjerskiego z Zespołu Szkół nr 2 im. Ludwika Skowyry w Przysusze. Podczas spotkania młodzież dowiedziała jakie wymagania sanitarno-higieniczne muszą spełniać zakłady fryzjerskie. Po wykładzie uczniowie zwiedzili siedzibę naszej stacji.
Ostatnią grupą odwiedzającą byli uczniowie kl. IV Technikum żywienia z Zespołu Szkół nr 2 im. Ludwika Skowyry w Przysusze. Dla tej grupy przygotowaliśmy wykład pogłębiający wiedzę z zakresu zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia. Pracownik Sekcji Higieny Pracy przeprowadził również warsztaty edukacyjne dot. czytania etykiety na produktach kosmetycznych.
Dodatkowo dla odwiedzających stację przygotowaliśmy wystawę przyrządów pomiarowych i pomocy dydaktycznych wykorzystywanych przez pracowników PSSE w Przysusze oraz stoisko z ulotki edukacyjno-informacyjnymi.
Dziękujemy wszystkim za przybycie!