W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Czy mrożonki są zdrowe?

18.01.2024

Żywność mrożona

Żywność mrożona może być elementem zdrowej diety dzięki włączeniu do menu produktów z wielu grup spożywczych m.in. warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, ryb czy owoców morza. Wybierając mrożone potrawy gotowe do spożycia warto zwrócić uwagę na ich wartość odżywczą, skład i unikać tych z wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tych z dodatkiem soli i cukru. W sprzedaży jest również mrożona żywność przetworzona typu fast food, której powinniśmy się wystrzegać w codziennym żywieniu.

Warzywa i owoce poddawane są procesowi mrożenia w pełni sezonu, gdy są dojrzałe, dlatego mają zdecydowanie większą wartość odżywczą i walory smakowe niż świeże owoce i warzywa dostępne w sklepach zimą. Zamrażanie jest metodą, która w największym stopniu zapobiega stratom witamin i składników mineralnych.

Owoce oraz warzywa przeznaczone do mrożenia nie są magazynowane ani transportowane, a jedynie myte pod bieżącą wodą. Nie są także syntetycznie konserwowane w celu przedłużenia ich trwałości.

Zdecydowanie warto włączyć mrożonki do codziennej diety, szczególnie w okresie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony. Pamiętajmy jednak o prawidłowych zasadach przechowywania i rozmrażania tych produktów, aby bezpiecznie stanowiły wartościowy element zdrowej diety.

{"register":{"columns":[]}}