W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dzień czekolady

12.04.2023

Czekolada

Czekolada powstaje z ziaren kakaowca. Im większa zawartość ziaren (ok. 70%) tym lepszy wyrób i zdrowsza przekąska.

Właściwa czekolada czyli taka, która zawiera największą ilość kakao wpływa korzystanie na nasz organizm. Poprawia nasz nastrój, poprzez stymulację organizmu do wydzielania endorfin, dodaje energii oraz likwiduje objawy depresji. Ponadto, stymuluje układ odpornościowy, zapobiega ryzyku zawału serca lub udaru mózgu. Warto też wiedzieć, że gorzka czekolada posiada właściwości obniżające ciśnienie tętnicze krwi.

Mówi się, że czekolada jest jak narkotyk. Ciężko jest się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka. Jednak nie należy tak do końca uciekać przed tą przyjemnością. Przy dobrze zbilansowanej diecie i utrzymaniu aktywności fizycznej na dobrym poziomie, nawet kostka dobrej czekolady trzy razy w tygodniu nikomu nie zrobiła jeszcze krzywdy.

Wszystkie pozytywne działania czekolady, uświadamiają nam, że słodkość ta wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale również na nasze zdrowie. 

Dlatego nie bójmy się po nią sięgać!

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}