W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rozmawiamy o bezpiecznej i zdrowej żywności

07.11.2022

FB_IMG_1667821672903

W miniony piątek wspólnie z Paniami Koła Gospodyń Wiejskich Dylewo rozmawiałyśmy o podstawowych zasadach higieny przygotowywania posiłków w ramach kampanii EFSA „Wybieraj zdrową żywność”, które należy przestrzegać, aby zapewnić bezpieczeństwo swojej rodziny i bliskich. Wspólnie omówiłyśmy 5 kroków do bezpiecznej żywności oraz podzieliłyśmy się własnymi praktycznymi doświadczeniami w kuchni. 🍲🍉🍅🥗🍽

Dziękujemy za zainicjowanie spotkania Związkowi Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Rypińskiego i liczymy na dalszą owocną współpracę🌷🌷🌷. Poniżej załączyłyśmy relację zdjęciową ze spotkania, a także w ramach przypomnienia przedstawiamy 5 ważnych reguł, które są niezbędne w kuchni. 👍🏻

🗹 Utrzymuj czystość

Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania.

Myj ręce po wyjściu z toalety.

Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności.

Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

🗹 Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.

Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.

Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.

🗹 Gotuj dokładnie

Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.

Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe.

Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C..

🗹 Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny.

Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C).

Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem.

Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.

Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych).

🗹 Używaj bezpiecznej wody i żywności

Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.

Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.

Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.

Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo.

Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.

Źródło: Strona EFSA - higiena żywnosci

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}