W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zdrowo - kolorowo, czyli jak higienicznie przygotować posiłek w plenerze

08.07.2025

Zdrowo - kolorowo, czyli jak higienicznie przygotować posiłek w plenerze

W dniu 28.06.2025r. uczestniczyliśmy w projekcie „Zdrowo - kolorowo, czyli jak higienicznie przygotować posiłek w plenerze”, organizowanym przez Hufiec ZHP Rypin. Wydarzenie odbyło się na terenie Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Radzikach Dużych. 

Zdrowe odżywianie wpływa pozytywnie na wiele stref ludzkiego życia. Prawidłowe żywienie to przede wszystkim pozytywne samopoczucie. Odpowiednia dieta wpływa również na zdrowie człowieka. Dzięki jej stosowaniu można uniknąć różnego rodzaju chorób, w tym chorób psychicznych. Zbilansowana dieta wpływa więc nie tylko na kondycję fizyczną ale również na stan psychiczny. Odpowiednie proporcje składników odżywczych, stymulujących prace systemu nerwowego, to przepis na lepsze samopoczucie, skuteczniejszą kontrolę nerwów i redukcję stresu. Różnorodna, zbilansowana dieta w połączeniu z częstą aktywnością fizyczną, zwłaszcza na świeżym powietrzu, to podstawa zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie pozwala również utrzymać właściwą wagę ciała oraz zachować zdrowy wygląd, co również jest ważnym aspektem dla dojrzewającego młodego człowieka. Z kolei nieodpowiednia dieta może doprowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu, otyłości, depresji, coraz częściej diagnozowanej już u dzieci i młodzieży. Przy sporządzaniu zdrowych potraw niezwykle istotna jest higiena żywienia. Właściwe postępowanie z produktami spożywczymi, odpowiednie ich przechowywanie i konserwowanie również rzutuje na kondycję zdrowotną naszego organizmu.

Niezmiernie ważne jest więc budowanie zdrowych nawyków żywieniowych oraz uczenie właściwych nawyków higienicznych już od najmłodszych lat. Żywienie dzieci, ich nawyki żywieniowe, stan odżywienia i zdrowie mają ogromne przełożenie na jakość ich życia w przyszłości jako dorosłych. Tym samym zamierzeniem projektu było zwiększenie świadomości dzieci i młodzieży z terenu powiatu rypińskiego na temat zdrowego odżywiania się, kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych, aktywizowanie w zakresie samodzielnego i kreatywnego przygotowywania posiłków oraz zainicjowanie bądź wzmocnienie w nich potrzeby dbania o własne zdrowie poprzez właściwą dietę i aktywność fizyczną.

O czym rozmawialiśmy?

- „Żywność ekologiczna"  Podczas pogadanki odpowiadaliśmy na pytania: Co to jest żywność ekologiczna? Żywność Eko, Bio - co to znaczy? Jakie produkty są ekologiczne? Jakim symbolem oznacza się żywność ekologiczną? Jakie są wady żywności ekologicznej? Czy ludzie często sięgają po produkty ekologiczne? Jeśli nie, to dlaczego?

- "Higiena przygotowywania i przechowywania potraw" Podczas pogadanki omówiliśmy zasady higienicznego przygotowania potraw jak również sposoby prawidłowego przechowywania produktów spożywczych. Dokładnie umyte ręce i czyste miejsce do przygotowania posiłków to podstawa higieny w kuchni. Istotne jest również właściwe przygotowanie produktów przed ich przyrządzeniem. Mówiliśmy o prawidłowych zachowaniach w kuchni przed rozpoczęciem pracy jak również w trakcie przygotowywania posiłków (rozdzielność czynności, mycie żywności, zanieczyszczenia). Wskazówki "Jak należy myć ręce?", "Dlaczego trzeba myć ręce? .. czyli co warto wiedzieć o życiu bakterii i wirusów?" Omówiono zasady przechowywania żywności na przykładach znanych produktów żywnościowych. Omówiono sposoby konserwowania żywności.

Wspólnie z kadrą doświadczonych instruktorów Hufiec ZHP Rypin, pod czujnym okiem dietetyka koordynowaliśmy gotowanie w plenerze. W trakcie zajęć uczestnicy przygotowywali torty owocowe oraz owocowe szaszłyki, a następnie ciepłe danie jednogarnkowe w kociołku. Celem zadania było promowanie zdrowego odżywiania, kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży oraz aktywizowanie w zakresie samodzielnego i kreatywnego przygotowywania posiłków.

Zdjęcia (54)

{"register":{"columns":[]}}