Komunikat dla rolników
Przypominamy o obowiązku zapewnienia odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych na wszystkich etapach produkcji żywności.
Informujemy podmioty działające na rynku spożywczym (operatorów żywności), w tym rolników prowadzących produkcję pierwotną żywności pochodzenia roślinnego typu: owoce, warzywa, zboża, zioła, grzyby o obowiązku zapewnienia odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych na wszystkich etapach produkcji żywności: uprawy, zbioru, skupu, transportu, przechowalnictwa i przetwórstwa, przestrzegając zasad bezpieczeństwa żywności "od pola do stołu".
Obowiązki producenctów żywności
- zapewnienia odpowiedniej jakości wody stosowanej do podlewania (nie może być zanieczyszczona fekaliami ludzkimi), ze szczególnym zwróceniem uwagi na kryteria mikrobiologiczne,
- odpowiedniego nawożenia płodów rolnych (nie wolno stosować odchodów ludzkich, które mogą być zanieczyszczone chorobotwórczymi wirusami mogącymi utrzymywać się nawet przez kilka miesięcy,
- bezwzględnego przestrzegania okresów karencji dla zastosowanych środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania w Polsce,
- zapewnienia wszystkim pracowników dostępu do toalet w zamkniętym obszarze pola lub w pobliżu plantacji oraz dostępu do czystej, bieżącej wody do mycia rąk;
zaleca się stosowanie rękawiczek jednorazowych podczas ręcznego zbioru owoców, szczególnie owoców miękkich (maliny, truskawki), - bezwzględnego przestrzegania zakazu pracy osób z objawami takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, kaszel lub żółtaczka,
- zakazu przebywania osób nieupoważnionych, w tym dzieci na terenie plantacji,
- posiadania czystej odzieży przy wykonywaniu pracy,
- zapewnienia czystych i odpowiedniej jakości pojemników, naczyń do zbioru,
- zapewnienia czystego i odpowiedniej jakości stosowanego sprzętu, opakowań oraz warunków transportu,
- przestrzegania obowiązku identyfikowalności, śledzenia surowców i produktów zgodnie z zasadą „krok w przód krok w tył” (np. lista dostawców i odbiorców),
- przestrzegania zasad dobrej praktyki rolniczej (GAP), higienicznej (GHP).