W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat dla rolników

Przypominamy o obowiązku zapewnienia odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych na wszystkich etapach produkcji żywności.

pole rzepakowe z kawałkiem nieba i ciągnikiem z lewej strony

Informujemy podmioty działające na rynku spożywczym (operatorów żywności), w tym rolników prowadzących produkcję pierwotną żywności pochodzenia roślinnego typu: owoce, warzywa, zboża, zioła, grzyby o obowiązku zapewnienia odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych na wszystkich etapach produkcji żywności: uprawy, zbioru, skupu, transportu, przechowalnictwa i przetwórstwa,  przestrzegając zasad bezpieczeństwa żywności "od pola do stołu".

Obowiązki producenctów żywności

  • zapewnienia odpowiedniej jakości wody stosowanej do podlewania (nie może być zanieczyszczona fekaliami ludzkimi), ze szczególnym zwróceniem uwagi na kryteria mikrobiologiczne,
  • odpowiedniego nawożenia płodów rolnych (nie wolno stosować odchodów ludzkich, które mogą być zanieczyszczone chorobotwórczymi wirusami mogącymi utrzymywać się nawet przez kilka miesięcy,
  • bezwzględnego przestrzegania okresów karencji dla zastosowanych środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania w Polsce,
  • zapewnienia wszystkim pracowników dostępu do toalet w zamkniętym obszarze pola lub w pobliżu plantacji oraz dostępu do czystej, bieżącej wody do mycia rąk; 
    zaleca się stosowanie rękawiczek jednorazowych podczas ręcznego zbioru owoców, szczególnie owoców miękkich (maliny, truskawki),
  • bezwzględnego przestrzegania zakazu pracy osób z objawami takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, kaszel lub żółtaczka,
  • zakazu przebywania osób nieupoważnionych, w tym dzieci na terenie plantacji,
  • posiadania czystej odzieży przy wykonywaniu pracy,
  • zapewnienia czystych i odpowiedniej jakości pojemników, naczyń do zbioru,
  • zapewnienia czystego i odpowiedniej jakości stosowanego sprzętu, opakowań oraz warunków transportu,
  • przestrzegania obowiązku identyfikowalności, śledzenia surowców i produktów zgodnie z zasadą „krok w przód krok w tył”  (np. lista dostawców i odbiorców),
  • przestrzegania zasad dobrej praktyki rolniczej (GAP), higienicznej (GHP).
{"register":{"columns":[]}}