W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja dla ludności - bakterie wskaźnikowe w wodzie do spożycia”

Informacja dotycząca występowania bakterii w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

1. Bakterie grupy coli

Bakterie grupy coli to mikroorganizmy powszechnie występujące w środowisku – w wodzie, glebie, materiale roślinnym oraz w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt. Ich obecność w wodzie może wynikać zarówno z zanieczyszczenia pochodzenia kałowego, jak i środowiskowego. Nie stanowią one jednoznacznego wskaźnika skażenia fekalnego, lecz informują o czystości i integralności systemu dystrybucji wody.
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (t.j. Dz.U. 2023 poz. 2482 z późn. zm.), wartość parametryczna dla bakterii grupy coli wynosi 0 jtk lub 0 NPL/100 ml. Dopuszcza się jednak warunkową przydatność wody przy stwierdzeniu mniej niż 10 jtk/NPL w 100 ml i jednoczesnym braku Escherichia coli oraz enterokoków.

W takiej sytuacji zaleca się:

  • przegotowywanie wody przez minimum 2 minuty,
  • używanie przegotowanej wody do przygotowywania posiłków, mycia owoców i warzyw spożywanych na surowo, mycia zębów, naczyń oraz kąpieli niemowląt,
  • dopuszcza się użycie wody bez przegotowania do mycia, prania i spłukiwania toalet.

2. Escherichia coli

Bakterie Escherichia coli są naturalnym składnikiem flory jelitowej ludzi i zwierząt, jednak ich obecność w wodzie świadczy o świeżym zanieczyszczeniu fekalnym i niewłaściwej dezynfekcji wody lub wtórnym skażeniu sieci. Są one wrażliwe na chlorowanie i nie utrzymują się długo w wodach naturalnych.
Zgodnie z przepisami, dopuszczalna wartość dla parametru E. coli wynosi 0 jtk lub 0 NPL/100 ml. W przypadku ich wykrycia woda jest nieprzydatna do spożycia.

Zalecenia:

  • nie używać wody do picia, przygotowywania potraw, mycia owoców, warzyw, naczyń i zębów,
  • nie stosować do kąpieli ani przygotowywania lodu,
  • woda może być wykorzystywana wyłącznie do prac porządkowych i spłukiwania toalet.

3. Enterokoki (paciorkowce kałowe)

Enterokoki bytują w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt. Ich obecność w wodzie świadczy o zanieczyszczeniu fekaliami „starszym w czasie” niż w przypadku E. coli. Są bardziej odporne na chlorowanie i mogą przeżywać w wodzie dłużej.
Dopuszczalna wartość parametryczna wynosi 0 jtk lub 0 NPL/100 ml. W przypadku wykrycia enterokoków woda jest nieprzydatna do spożycia.

Zalecenia:

  • nie używać wody do picia, przygotowywania potraw, mycia owoców, warzyw, naczyń i zębów,
  • nie stosować do kąpieli ani przygotowywania lodu,
  • woda może być wykorzystywana wyłącznie do prac porządkowych i spłukiwania toalet.

PODSTAWA PRAWNA

  • Ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (t.j. Dz.U. 2024 poz. 416).
  • Ustawa z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (t.j. Dz. U 2024 poz. 757).
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (t.j. Dz.U. 2023 poz. 2482 z późn. zm.).
     

Materiały

Informacja dla ludności – bakterie wskaźnikowe w wodzie do spożycia
Informacja​_dla​_ludności–bakterie​_wskaźnikowe​_w​_wodzie​_do​_spożycia.pdf 0.54MB
{"register":{"columns":[]}}