W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Sekcja: Higiena Żywności i Żywienia

Realizuje zadania Powiatowego Inspektora w zakresie kontroli i nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia, poprzez:

  1.     kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w szczególności dotyczących: a) warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, b) nadzoru nad jakością zdrowotną żywności, c) warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
  2. analizę zagrożeń zdrowotnych w oparciu o uzyskane materiały z działalności kontrolnej, badań laboratoryjnych oraz podejmowanie stosownych działań prozdrowotnych;
  3. ocenę sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego;
  4. prowadzenie działań kontrolnych w ramach systemu RASFF
  5. prowadzenie elektronicznej centralnej bazy obiektów będących pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej, funkcjonującej w ramach systemu informatycznego „System Bezpieczeństwa Żywności II”;
  6. współdziałanie z innymi instytucjami w zakresie zagadnień higieny żywności i żywienia;
  7. zwalczanie i zapobieganie zatruciom pokarmowym;
  8. rozpatrywanie interwencji i zażaleń ludności;
  9. działalność promocyjną i oświatową w zakresie racjonalnego sposobu żywienia i zdrowej żywności;
  10. kontrolę zakładów produkujących środki spożywcze, kosmetyki, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz zakładów wprowadzających je do obrotu;
  11. kontrolę zakładów żywienia zbiorowego;
  12. kontrolę środków transportu żywności;
  13. pobór próbek żywności, przedmiotów użytku i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
  14. udział w opiniowaniu projektów oraz uczestnictwo w odbiorach nowopowstałych obiektów żywnościowo-żywieniowych;
  15. prowadzenie postępowań administracyjno-egzekucyjnych;
  16. prowadzenie dokumentacji i sprawozdawczości;
  17. uczestnictwo w szkoleniach i naradach;
  18. współpracę z innymi komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji.

Materiały

wniosek​_zaśw​_alkohol
wniosek​_zaśw​_alkohol.doc 0.01MB
zał​_2​_-​_Wniosek​_o​_wpis​_do​_rejestru​_zakładów
zał​_2​_-​_Wniosek​_o​_wpis​_do​_rejestru​_zakładów.doc 0.05MB
zał​_3​_-​_Wniosek​_o​_zatwierdzenie​_zakładu​_i​_o​_wpis​_do​_rejestru​_zakładów
zał​_3​_-​_Wniosek​_o​_zatwierdzenie​_zakładu​_i​_o​_wpis​_do​_rejestru​_zakładów.doc 0.04MB
zał​_4​_-​_Wniosek​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_rejestrze​_zakładów
zał​_4​_-​_Wniosek​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_rejestrze​_zakładów.odt 0.01MB
zał​_5​_-​_Wniosek​_o​_wykreślenie​_zakładu​_z​_rejestru​_zakładów
zał​_5​_-​_Wniosek​_o​_wykreślenie​_zakładu​_z​_rejestru​_zakładów.doc 0.04MB
COVID-19 i bezpieczeństwo żywności – wytyczne dla przedsiębiorstw sektora spożywczego.
COVID-19​_i​_bezpieczeństwo​_żywności​_–​_wytyczne​_dla​_przedsiębiorstw​_sektora​_spożywczego​_.pdf 0.17MB
Zmiana dot. powiadomienia o produktach wprowadzonych po raz pierwszy do obrotu na terytorium RP
Zmiana​_dot​_powiadomienia​_o​_produktach​_wprowadzonych​_po​_raz​_pierwszy​_do​_obrotu​_na​_terytorium​_RP.pdf 0.45MB
{"register":{"columns":[]}}