W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Oddział Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku [HŻ]

Dane kontaktowe:
Kierownik Oddziału - Justyna Żołnierz
Starszy Asystent – Bożena Kuszyk
Młodszy Asystent – Iwona Strzeja
Młodszy Asystent – Iwona Królikowska
pokój nr 19
 
 
Główne zadania:

Realizacja zadań Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w zakresie nadzoru nad warunkami higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku przez:

  • sprawowanie nadzoru nad jakością zdrowotną i obrotem środków spożywczych,
  • sprawowanie nadzoru nad warunkami sanitarno – higienicznymi zakładów produkujących i wprowadzających do obrotu żywność,
  • sprawowanie nadzoru nad warunkami sanitarno-higienicznymi środków transportu żywności,
  • propagowanie zasad racjonalnego żywienia oraz prowadzenie ocen jakości i sposobu żywienia w określonych grupach ludności,
  • sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami,
  • przeprowadzanie granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przekraczających granicę,
  • wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, substancje pomagające w przetwarzaniu, materiały i wyroby do kontaktu z żywnością przekraczających granicę,
  • planowanie i realizacja planu pobierania próbek do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
{"register":{"columns":[]}}