W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Przedmiotów Kosmetycznych

Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Przedmiotów Kosmetycznych

Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Przedmiotów Kosmetycznych wchodzącej w skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego, należy sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, warunków produkcji, transportu, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, oraz kosmetyków.

Zadania te realizowane są poprzez:

    1. kontrolę i nadzór nad jakością zdrowotną środków spożywczych, substancji dodatkowych substancji pomagających w przetwarzaniu i innych składników żywności oraz przedmiotów użytku i jakością żywienia ludzi;
    2. kontrolę i nadzór sanitarny nad warunkami produkcji i dystrybucji środków spożywczych i produktów kosmetycznych, oraz innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi;
    3. współudział w likwidacji i opracowywaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych, współpracy z innymi komórkami;
    4. podejmowanie innych działań na rzecz polepszenia jakości żywienia ludzi i nadzoru nad obiektami żywnościowo – żywieniowymi, w tym dokonywanie ich odbiorów;
    5. dokonywanie oceny prawidłowości i skuteczności Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Point – HACCP) oraz analiz ryzyka, na które narażona może być żywność w procesie produkcji lub w obrocie;
    6. współudział w prowadzeniu Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (Rapid Alert System for Food and Feed RASFF) oraz Systemu RAPEX;
    7. dokonywanie ocen teoretycznych żywienia;
    8. pobieranie próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
    9. pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli kosmetyków;
    10. prowadzenie ewidencji nadzorowanych obiektów i podejmowanych działań;
    11. prowadzenie stosownych rejestrów i dokumentów.
{"register":{"columns":[]}}