W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Dzień ten został ustanowiony  przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w grudniu 2018 roku. Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ma na celu ukształtowanie świadomości i promowanie właściwych działań w obszarze bezpieczeństwa żywności. Rocznie na całym świecie odnotowywanych jest około 600 milionów przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową.

Warto pamiętać o tym, że za bezpieczną żywność odpowiadają nie tylko producenci żywości, ale też konsumenci. Każdy człowiek w powyższym zakresie ma ważną rolę do spełnienia. Każdy powinien przede wszystkim troszczyć się o dokładne mycie rąk wodą z mydłem przed i w trakcie przyrządzania posiłku, oraz  przechowywać produkty w odpowiedniej temperaturze.

Wideo