W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Nadzór sanitarny

Zadania Oddziału Nadzoru Sanitarnego i Profilaktyki Zdrowotnej

Koordynowanie i nadzorowanie działań poszczególnych sekcji i samodzielnych stanowisk w zakresie sprawowania zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem czynników szkodliwych i uciążliwych oraz zapobiegania powstawania, szerzenia się chorób zakaźnych oraz zawodowych, w tym także w zakresie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi podczas produkcji i obrotu żywnością, materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, jakością kosmetyków, wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi i nad zakładami użyteczności publicznej oraz w zakresie kształtowanie odpowiednich postaw i zachowań zbiorowości ludzkiej poprzez działania z zakresu oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia.

 

Zadania Sekcji Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia

  • Prowadzenie nadzoru nad stanem higienicznym zakładów produkcji i obrotu żywnością, oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
  • Sprawowanie nadzoru sanitarnego w zakładach żywienia zbiorowego w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz jakości zdrowotnej żywienia;
  • Monitorowanie jakości zdrowotnej żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu, w tym pobieranie ich do badań laboratoryjnych w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa;
  • Podejmowanie działań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF);
  • Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowowybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych do działalności w zakresie produkcji i obrotu środkami spożywczymi oraz żywienia zbiorowego;
  • Prowadzenie postępowania w zakresie zatwierdzenia i wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Świeciu;
  • Podejmowanie działań w ogniskach zatruć i zakażeń pokarmowych;
  • Podejmowanie działań w przypadku interwencji zgłaszanych przez konsumentów.

 

Zadania Sekcji Nadzoru nad Bezpieczeństwem Zdrowotnym Człowieka w Środowisku

  • Prowadzenie nadzoru nad stanem higienicznym obiektów i urządzeń wodociągowych;
  • Organizacja i prowadzenie monitoringu jakości wody;
  • Sporządzanie ocen o jakości wody przeznaczonej do spożycia oraz informowanie organów samorządowych o jakości wody w nadzorowanych urządzeniach wodociągowych;
  • Prowadzenie nadzoru nad jakością wody ciepłej w zakresie obecności bakterii Legionella sp. w budynkach zbiorowego zamieszkania;
  • Prowadzenie nadzoru nad stanem higienicznym oraz nad jakością wody kąpielisk, miejsc okazjonalnie wykorzystywanych do kąpieli i pływalni;
  • Wydawanie ocen dotyczących przydatności wody do kąpieli w nadzorowanych kąpieliskach, miejscach okazjonalnie wykorzystywanych do kąpieli oraz na pływalniach;
  • Prowadzenie nadzoru w zakresie przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące obiektów użyteczności publicznej (zakłady usługowe, obiekty rekreacyjne, obiekty służby zdrowia);
  • Opiniowanie w sprawach organizacji imprez masowych;
  • Wydawanie zezwoleń na ekshumacje, wywóz zwłok i szczątków ludzkich za granicę;
  • Rozpatrywanie interwencji mieszkańców;
  • Opiniowanie sprowadzania zwłok i szczątków ludzkich z obcego państwa.

 

Zadania Sekcji Nadzoru Zapobiegania i Kontroli Chorób Zakaźnych

  • Monitorowanie sytuacji epidemiologicznej w zakresie chorób zakaźnych na terenie powiatu świeckiego;
  • Prowadzenie rejestrów chorób zakaźnych, zakażeń i ewidencji zgonów z powodu zakażenia lub choroby zakaźnej;
  • Sporządzanie sprawozdań i raportów w zakresie chorób zakaźnych;
  • Prowadzenie dochodzeń epidemiologicznych, opracowywanie ognisk epidemicznych oraz podejmowanie działań zapobiegawczych i przeciwepidemicznych;
  • Kontrola podmiotów leczniczych w zakresie przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne;
  • Nadzór nad szczepieniami ochronnymi w podmiotach leczniczych;
  • Dystrybucja preparatów szczepionkowych na terenie powiatu;
  • Podejmowanie działań wobec osób uchylających się od obowiązku szczepień ochronnych;
  • Monitorowanie niepożądanych odczynów poszczepiennych.

 

Zadania Sekcji Nadzoru nad Chemikaliami i Środowiskiem Pracy

  • Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne nad warunkami środowiska pracy w zakładach pracy;
  • Kontrola przestrzegania przepisów dotyczących wywozu i przywozu oraz obrotu prekursorami narkotykowymi kategorii 2 i 3;
  • Kontrola zakładów pracy stosujących w działalności zawodowej substancje chemiczne i ich mieszaniny, czynniki lub procesy technologiczne o działaniu rakotwórczym, mutagennym lub reprotoksycznym w środowisku pracy;
  • Kontrola zakładów pracy w zakresie występowania w środowisku pracy szkodliwych czynników biologicznych oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki;
  • Kontrola przestrzegania przez producentów, importerów, osoby wprowadzające do obrotu, udostepniające na rynku, stosujące lub eksportujące substancje chemiczne, ich mieszaniny lub wyroby przepisów dotyczących substancji chemicznych i ich mieszanin, produktów biobójczych, detergentów;
  • Kontrola przestrzegania zakazu wytwarzania i wprowadzania do obrotu środków zastępczych lub nowych substancji psychoaktywnych (NSP);
  • Prowadzenie postępowań w sprawach chorób zawodowych;
  • Sporządzanie ocen narażenia zawodowego w związku z podejrzeniem choroby zawodowej;
  • Kontrola przestrzegania wymogów w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy przy zabezpieczaniu i usuwaniu wyrobów zawierających azbest;
  • Kontrola przestrzegania przepisów w zakresie warunków produkcji produktów kosmetycznych i ich obrotu.

 

Zadania dla stanowiska ds. Higieny Dzieci i Młodzieży

  • Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne pomieszczeń i sprzętu używanego w szkołach i innych placówkach oświatowo-wychowawczych oraz w ośrodkach wypoczynku;
  • Kontrola higieny procesów nauczania, wychowania, wypoczynku i rekreacji.

 

Zadania dla stanowiska ds. Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego

  • Opiniowanie i uzgadnianie w ramach strategicznych ocen oddziaływania na środowisko w przypadku miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin;
  • Opiniowanie projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin;
  • Opiniowanie spraw dotyczących inwestycji mogących znacząco oddziaływać na środowisko oraz opiniowanie zakresu raportu;
  • Uzgadnianie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych;
  • Uzgadnianie dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych, dotyczącej budowy i zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych;
  • Wydawanie opinii co do zgodności z warunkami sanitarnymi określonymi przepisami Unii Europejskiej przedsięwzięć i zrealizowanych inwestycji, których realizacja jest wspomagana przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ze środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej;
  • Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytkowania obiektów budowlanych różnego przeznaczenia, dla których opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Świeciu jest niezbędna do uzyskania pozwolenia na użytkowanie;
  • Udzielanie wyjaśnień oraz przekazywanie wytycznych w sprawie warunków lokalowych i sanitarnych jakie musi spełniać lokal, w którym ma być prowadzony żłobek lub klub dziecięcy;
  • Wydawanie zaświadczeń o spełnieniu wymagań sanitarnych w obiektach, w których prowadzona będzie działalność gospodarcza w zakresie wytwarzania i obrotu materiałami wybuchowymi, bronią, amunicją oraz wyrobami i technologią o przeznaczeniu wojskowym i policyjnym.

{"register":{"columns":[]}}