W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ogólne zasady higieny żywności, HACCP. Wersja polska.

03.08.2023

pomieszczenie kuchni w zakładzie gastronomicznym. na pierwszym planie leży miska na której znajduje się mięso, papryki i przyprawy. na dalszym planie kucharz smaży warzywa na patelni

Niniejsza praca została oryginalnie opublikowana w języku angielskim przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) jako General Principles of Food Hygiene (CAC/RCP 1-1969). Niniejsze tłumaczenie na język polski zostało zorganizowanie przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W razie rozbieżności, rozstrzygający jest tekst w języku oryginału.

Niniejsze wydanie zawiera nowy Załącznik IV, Schemat 1 i Tabelę 1, które przedstawiają narzędzia do oznaczania krytycznych punktów kontroli w analizie zagrożeń i systemie krytycznych punktów kontroli (HACCP).

Poniżej załączony dokument to wydanie II tłumaczenia - aktualizacja po publikacji Sprostowania 2023/C 260/07 z 24 lipca 2023 roku do Zawiadomienia Komisji w sprawie wytycznych dotyczących wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujących dobre praktyki higieniczne i procedury oparte na zasadach HACCP, uwzględniających ułatwienia/elastyczność w zakresie wdrażania w niektórych przedsiębiorstwach spożywczych (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej C 355 z dnia 16 września 2022 r.).

 

Źródła:

https://www.gov.pl/web/ijhars/ogolne-zasady-higieny-zywnosci-haccp-wersja-polska

Materiały

Ogólne zasady higieny żywności w tym HACCP. wersja polska IJHARS
Ogólne​_zasady​_higieny​_żywności​_w​_tym​_HACCP​_wersja​_polska​_IJHARS.pdf 1.10MB
{"register":{"columns":[]}}