W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania sekcji

21.06.2023

Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania oraz sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,

Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego- nadzór nad jakością żywienia w restauracjach, kawiarniach, barach, zakładach małej gastronomii, stołówkach zakładowych, bufetach, stołówkach szkolnych i przedszkolnych, żłobkach, na koloniach, w domach opieki społecznej, i wszystkich innych placówkach żywieniowych,

Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa żywności, a w szczególności:
– obecności drobnoustrojów chorobotwórczych,
– stosowania substancji dodatkowych i aromatów,
– poziomów substancji zanieczyszczających,
– pozostałości pestycydów,
– cech organoleptycznych,

Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu,

Pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli,
Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych – RASFF,

Podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX,

Opracowywanie przy współudziale Sekcji Epidemiologii ognisk zatruć pokarmowych.
Prowadzenie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego w pierwszej instancji w sprawach dotyczących nieprzestrzegania warunków higieniczno-sanitarnych w zakładach produkcji i obrotu żywnością, 
Zatwierdzanie i rejestracja zakładów produkcji i obrotu żywnością,
Przygotowywanie decyzji w sprawie:
– zatwierdzenia,
– warunkowego zatwierdzenia,
– przedłużenia warunkowego zatwierdzenia,
– zawieszenia zatwierdzenia,
– cofnięcia zatwierdzenia zakładów działających w sektorze spożywczym podlegających, urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zlokalizowanych na terenie nadzorowanym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Tczewie,
Prowadzenie rejestru zakładów sektora spożywczego nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Tczewie oraz uaktualnianie na bieżąco danych w nim zawartych,

Przeprowadzanie granicznej kontroli sanitarnej w składach celnych oraz miejscach docelowego przeznaczenia żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz substancji pomagających w przetwarzaniu żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałów lub wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przywożonych z państw niebędących członkami Unii Europejskiej oraz z państw niebędących członkami Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA),

Rozpatrywanie interwencji konsumentów dotyczących nieprzestrzegania zasad higieny w zakładach produkujących i wprowadzających żywność do obrotu oraz niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności,

Organizowanie, prowadzenie i uczestniczenie w szkoleniach wewnętrznych i zewnętrznych,
Opracowywanie zasadniczych przedsięwzięć i zamierzeń Sekcji oraz sporządzanie sprawozdań
z ich realizacji,
Współpraca z innymi jednostkami kontrolnymi oraz  z jednostkami samorządowymi w zakresie bezpieczeństwa żywności,

Prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych.

{"register":{"columns":[]}}