W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania "Bezpieczny wypoczynek - grzyby trujące i jadalne

09.09.2021

Bezpieczny Wypoczynek Grzyby

W celu podniesienia poziomu wiedzy mieszkańców Małopolski nt. bezpiecznego wypoczynku Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie przy współpracy z Nadleśnictwem Gorlice – Lasy Państwowe zorganizowała kampanię medialną mającą charakter edukacyjno-informacyjny pn.: „Bezpieczny wypoczynek” skierowaną do osób korzystających z uroków natury. Trzecia część kampanii poświęcona jest grzybom, zasadom ich bezpiecznego zbioru oraz profilaktyce zatruć grzybami.

Zapraszamy do zapoznania się z materiałami graficznymi.

dekalog grzybiarza

Jak_przygotować_się_na_grzybobranie

Jak_przygotować_się_na_grzybobranie

Objawy_zatrucia_grzybami

Objawy_zatrucia_grzybami

Pierwsza_pomoc_w_zatruciu_grzybami

Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia - Zapraszamy do zapoznania się ze stroną i zamieszczonymi na niej materiałami informacyjno-edukacyjnymi dotyczącymi zasad bezpiecznego grzybobrania.

Fakty i Mity o Grzybach:

Wszystkie trujące grzyby surowe mają piekący i gorzki smak

Nadgryzione przez zwierzęta grzyby są grzybami jadalnymi

Wszystkie grzyby jadalne mają pod kapeluszem rurki, a niejadalne blaszki

Grzyby trujące po kilkukrotnym gotowaniu są bezpieczne

Najlepsze na zatrucie grzybami jest mleko

Grzyby są pozbawione wartości odżywczych

Jeśli przetniemy grzyba i zabarwi się na sinoniebiesko to znaczy, że jest trujący

Wideo

{"register":{"columns":[]}}