W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szkolenie dla KGW „Wymagania higieniczno-sanitarne przy produkcji i wprowadzaniu do obrotu żywności przez Koła Gospodyń Wiejskich”

28.03.2025

Szkolenie_dla_KGW

27 marca 2025 r. w Warsztatach Budowlanych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wieluniu wraz ze Starostwem Powiatowym w Wieluniu zaprosili przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich na szkolenie dotyczące wymagań higieniczno-sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu do obrotu żywności.

Szkolenie miało na celu zwiększenie świadomości w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności produkowanej przez Koła Gospodyń Wiejskich. Pracownicy Sekcji Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych oraz Sekcji Nadzoru Epidemiologicznego podczas spotkania omówili m.in. warunki higieniczno-sanitarne produkowanej i wprowadzanej do obrotu żywności, szczególnie nietrwałej mikrobiologicznie a także podkreślili istotność zachowania prawidłowej higieny osób mających kontakt z żywnością, przybliżyli również temat profilaktyki zatruć pokarmowych.

W spotkaniu brał również udział Urząd Skarbowy w Wieluniu z prelekcją nt. stosowania przepisów prawa podatkowego skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich.

Podczas wydarzenia dla uczestników przygotowane zostało stoisko profilaktyczne, na którym mogli skorzystać z pomiaru tkanki tłuszczowej, nauczyć się prawidłowego samobadania piersi a także wyposażyć się w materiały edukacyjne.

 

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}