W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii produktu sznycel z fileta z kurczaka ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis

04.03.2021

uwaga ostrzeżenie publiczne dot. hz

Zagrożenie:

W wyniku działania urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka.

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obr cieplnóbej, co minimalizuje ryzyko w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub krótki czas czas możei prowadzić do człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły produkty:

Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G

Numer partii: 2272003053

Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Zakład Animex Kutno sp. z o. o. Odział K2 w Kutnie, po otrzymaniu informacji o wykrywaniu obecności Salmonella Enteritidis w produkcie sznycel z fileta z kurczaka partii 2272003053 procedurę wycofania z rynku i od tego celu działania na celu wyeliminowanego ryzyka 2 mikrobiologicznego.

Powiatowy Lekarzterynarii w Kutnie przeprowadził kontrolę zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno oraz nakaz nakazu nakazucznej sznycel z fileta z kurczaka nr partii 2272003053 terminci do spożycia: 07.03.2021r. z obrotu. Zaplanował urzędowe pobranie próbek do badań produktu gotowego, surowca oraz wymazów środowiskowych.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania się z partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produkty z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku z pożyciu wyżej, produkt skontaktować się z lekarzem.

Zdjęcia (1)

Pokaż zdjęcie 1 z galerii.sznycel_z_fileta_kurczaka

{"register":{"columns":[]}}