W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Akty Prawne

Materiały

1. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U. z 2020 r. poz. 2021)
Ustawa​_z​_dnia​_25​_sierpnia​_2006​_r​_o​_bezpieczeństwie​_żywności​_i​_żywienia.pdf 0.91MB
2. Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, z późn. zm.)
Rozporządzenie​_(WE)​_nr​_178​_2002​_Parlamentu​_Europejskiego​_i​_Rady​_z​_dnia​_28012002​_r​_ustanawiające​_ogólne​_zasady​_i​_wymagania​_prawa​_żywnościowego.pdf 0.56MB
3. Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319, z późn. zm.)
Rozporządzenie​_(WE)​_nr​_852​_2004​_Parlamentu​_Europejskiego​_i​_Rady​_z​_dnia​_29042004​_r​_w​_sprawie​_higieny​_środków​_spożywczych.pdf 0.52MB
5. Ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (t .j. Dz. U. z 2019 r. poz. 59 z późn. zm.)
Ustawa​_z​_dnia​_14​_marca​_1985​_r​_o​_Państwowej​_Inspekcji​_Sanitarnej.pdf 0.65MB
6. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/ 74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/ EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych)
Rozporządzenie​_Parlamentu​_Europejskiego​_i​_Rady​_(UE)​_2017​_625​_z​_dnia​_15032017​_r​_w​_sprawie​_urzędowych​_kontroli.pdf 2.73MB
7. Rozporządzenie (WE) 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG
Rozporządzenie​_(WE)​_1935​_2004​_Parlamentu​_Europejskiego​_i​_Rady​_z​_dnia​_27102004​_r​_w​_sprawie​_materiałów​_i​_wyrobów​_przeznaczonych​_do​_kontaktu​_z​_żywnością.pdf 0.15MB
8. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 200/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
Rozporządzenie​_Parlamentu​_Europejskiego​_i​_Rady​_(UE)​_nr​_1169​_2011​_z​_dnia​_25102011​_r​_w​_sprawie​_przekazywania​_konsumentom​_informacji​_na​_temat​_żywności.pdf 1.30MB
{"register":{"columns":[]}}