W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia sprawuje nadzór nad zakładami produkującymi lub wprowadzającymi do obrotu środki spożywcze.

Adres i kierownictwo

ul. Kleczkowska 20
50-227 Wrocław

ul. Pretficza 7
50-328 Wrocław
 

  • Sekcja nadzoru nad obiektami produkcji żywności
    tel. 71-329-58-43 wew. 268
  • Sekcja nadzoru nad obiektami obrotu hurtowego i przedmiotami użytku
    tel. 71-329-58-43 wew. 251, 272, 273
  • Sekcja nadzoru nad obiektami żywienia zbiorowego otwartego
    tel. 71-329-58-43 wew. 233, 234
  • Sekcja nadzoru nad obiektami żywienia zbiorowego zamkniętego
    tel. 71-329-58-43 wew. 232, 269
  • Sekcja importu
    tel. 71-329-58-43 wew. 238
  • Sekcja nadzoru nad obiektami obrotu detalicznego
    tel. 71-361-46-91 do 92


Kierownik Oddziału:  

mgr inż. Katarzyna Drużga
tel. 71-329-58-43 wew. 236

Struktura, kompetencje, zadania i dodatkowa działalność

Struktura

Kierownik oddziału

  • Sekcja nadzoru nad zakładami obrotu detalicznego
  • Sekcja nadzoru nad zakładami żywienia zbiorowego otwartego
  • Sekcja nadzoru nad zakładami żywienia zbiorowego zamkniętego
  • Sekcja nadzoru nad zakładami produkującymi żywność
  • Sekcja nadzoru nad zakładami obrotu hurtowego
  • Sekcja nadzoru nad importem i eksportem żywności oraz materiałów do kontaktu z żywnością

Kompetencje oddziału

Z upoważnienia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego pracownicy oddziału:

  1. Nadzorują działalność:
    • zakładów produkcji żywności, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością,
    • zakładów obrotu żywnością, materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością, (sklepy, kioski, magazyny hurtowe),
    • zakładów żywienia zbiorowego otwartego (restauracje, bary, puby, zakłady małej gastronomii),
    • zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego (stołówki i bufety pracownicze, bloki żywienia w szpitalach, domach opieki społecznej, przedszkolach, szkołach, żłobkach, zakładach usług cateringowych itd.),
    • zakładów świadczących usługi w zakresie transportu żywności,
    • importerów i eksporterów w ramach granicznej kontroli sanitarnej
    • producentów produkcji pierwotnej, żywności gotowej do spożycia RTE
  2. Wydają zalecenia i decyzje administracyjne dotyczące poprawy stanu sanitarno-porządkowego w nadzorowanych zakładach.
  3. Zatwierdzają nowe zakłady produkcji i obrotu żywnością.
  4. W ramach granicznej kontroli sanitarnej dokonują oględzin partii towaru i wydają świadectwa spełnienia wymagań zdrowotnych.

Dodatkowa działalność

  1. Współpraca z:
    • Inspekcją Weterynaryją
    • Inspekcją Handlową Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych
    • Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów
    • Urzędem Celnym
    • Urzędem Miejskim
    • Starostwem Powiatowym
    • Policją
    • Strażą Miejską
    • Wojskowym Ośrodkiem Medycyny Prewencyjnej
 
{"register":{"columns":[]}}