W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Podstawowe informacje

Nasza misja

Nadzorujemy i kreujemy działania mające na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Naszym zadaniem jest minimalizowanie skutków zdarzeń niekorzystnie wpływających na życie Polaków – informujemy, aktywizujemy i edukujemy.

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zawierciu zapewnia realizację zadań Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Zawierciu w zakresie sprawowania nadzoru nad warunkami:

1.    higieny środowiska,
2.    higieny pracy w zakładach pracy,
3.    higieny procesów nauczania i wychowania,
4.    higieny wypoczynku i rekreacji,
5.    zdrowotnymi żywności, żywienia i przedmiotów użytku,
6.    higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których udzielane są świadczenia zdrowotne - w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiskowych, zapobiegania powstawaniu chorób, w tym chorób z akaźnych i zawodowych.

Powyższe zadania Powiatowa Stacja realizuje poprzez:
1.    prowadzenie spraw związanych z wykonywaniem czynności kontrolnych i innych czynności wynikających z zadań realizowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego,
2.    opracowywanie ocen i analiz środowiskowych warunkujących zdrowie ludności,
3.    sprawowanie nadzoru epidemiologicznego na obszarze powiatu,
4.    bieżącą analizę zachorowań na choroby zakaźne,
5.    opracowywanie, wdrażanie i kontrola realizacji planów i programów zapobiegania i zwalczania chorób zakaźnych i pasożytniczych,
6.    nadzór nad zwalczaniem ognisk epidemicznych,
7.    nadzór nad wykonywaniem szczepień ochronnych i kontrola ich wykonania oraz analiza zużycia szczepionek,
8.    nadzór sanitarny przy masowych przemieszczeniach ludności, zjazdach i zgromadzeniach,
9.    dokonywanie analiz i ocen sytuacji epidemicznej w zakresie higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku,
10.    prowadzenie i koordynowanie Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środków Żywienia Zwierząt (RASFF)
11.    nadzór nad realizacją przepisów ustawy z dnia 30 marca 2001 r. o kosmetykach (Dz.U. z 2001 r. Nr 42 poz.473)
12.    nadzór i kontrolę przestrzegania zasad, przepisów higieny pracy w środowisku pracy,
13.    ocenę zagrożeń zawodowych w związku z występowaniem w środowisku pracy czynników szkodliwych i uciążliwych,
14.    nadzór i kontrolę nad przestrzeganiem przepisów dotyczących wprowadzania do obrotu produktów biobójczych i substancji czynnych oraz ich stosowanie w działalności zawodowej,
15.    nadzór i kontrolę nad przestrzeganiem przez podmioty wprowadzające do obrotu prekursory grupy II, obowiązków wynikających z ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii,
16.    kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, szczególnie dotyczących: higieny środowiska, w tym środowiska pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi, utrzymania należytego stanu higienicznego nieruchomości, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej, miejsc zbiorowego wypoczynku i rekreacji,
17.    monitoring jakości wody przeznaczonej do spożycie przez ludzi,
18.    inicjowanie, organizowanie, koordynowanie, prowadzenie i nadzorowanie działalności na rzecz oświaty zdrowotnej, promocji zdrowia oraz szkoleń w celu ukształtowania odpowiednich postaw i zachowań zdrowotnych, dokonywanie ocen ich skuteczności,
19.    nadzór i kontrolę sanitarną nad szkołami i innymi placówkami oświatowo-wychowawczymi, a także nad placówkami wypoczynku dzieci i młodzieży,
20.    wykonywanie badań i analiz laboratoryjnych,
21.    przygotowywanie propozycji uzgodnień projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego przy uwzględnieniu prognoz skutków wpływu ustaleń planu na środowisko,
22.    przedstawianie propozycji uzgodnień warunków zabudowy i zagospodarowania terenu inwestycji pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych,
23.    przedstawienie propozycji uzgodnień przed wydaniem decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach realizacji inwestycji,
24.    przygotowywanie projektów opinii w sprawie obowiązku sporządzania raportu oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko i/lub jego zakresu,
25.    opiniowanie studiów uwarunkowań i kierunkach zagospodarowania przestrzennego gmin,
26.    kontrola przestrzegania wymagań higienicznych i zdrowotnych w dokumentacji projektowej oraz przedstawianie
27.    propozycji uzgodnień tej dokumentacji, dotyczącej budowy oraz zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych, nowych materiałów i procesów technologicznych przed ich zastosowaniem w produkcji lub budownictwie,
28.    uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów budowlanych oraz środków komunikacji lądowej,
29.    przeprowadzanie kontroli obiektów w trakcie budowy, oględzin związanych z oceną przydatności terenu i obiektów dla proponowanych celów,
30.    przygotowanie i opracowanie materiałów do planów pracy i sprawozdań.

Państwowa Inspekcja Sanitarna

Zgodnie z ustawą z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej, podlega ona ministrowi właściwemu do spraw zdrowia. Inspekcja kierowana jest przez Głównego Inspektora Sanitarnego będącego centralnym organem administracji rządowej. Swoje zadania Główny Inspektor Sanitarny wykonuje przy pomocy Głównego Inspektoratu Sanitarnego, centralnego urzędu administracji rządowej, którego organizację określa statut nadany w drodze rozporządzenia przez ministra właściwego do spraw zdrowia.

Główny Inspektor Sanitarny ustala ogólne kierunki działania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz koordynuje i nadzoruje działalność tych organów. Zarządza również systemem wymiany informacji w ramach systemów wymiany informacji zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 października 2014 r. w sprawie systemów wymiany informacji w zakresie dotyczącym zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U.2014.1474).

{"register":{"columns":[]}}