W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Afrykański pomór świń.

12.06.2025

na zdjęciu świnki

Afrykański pomór świń (African Swine Fever - ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe , świniodziki oraz dziki. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100%. Zgodnie z OIE przyjmuje się, że okres inkubacji choroby wynosi 15 dni (okres inkubacji w środowisku naturalnym: 4-19 dni, w przypadku choroby o ostrym przebiegu: 3-4 dni).

Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy.

Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi. Rozprzestrzenianie się wirusa jest stosunkowo łatwe za pośrednictwem osób i pojazdów odwiedzających gospodarstwo, skażonego sprzętu i narzędzi, zwierząt mających swobodny dostęp do gospodarstwa (gryzonie, koty, psy), jak również przez skażoną paszę, wodę oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami) zawierającymi nieprzetworzone mięso zakażonych świń lub dzików.

Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia lub życia.

Mając na względzie okres letni, podczas którego ryzyko transmisji wirusa ASF ze środowiska naturalnego do gospodarstw utrzymujących świnie znacząco wzrasta, istotnym aspektem prewencyjnym jest zintensyfikowanie działań informacyjnych, mających na celu szerzenie wiedzy na temat sposobów zapobiegania rozprzestrzeniania się choroby. Zgodnie z danymi Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na 28 maja br., w województwie łódzkim jest utrzymywane ponad 1030000 sztuk trzody chlewnej w 5019 stadach(gospodarstwach), dlatego podnoszenie świadomości wśród hodowców i producentów świń, przedstawicieli branży związanej z produkcją wieprzowiny, myśliwych, pracowników Lasów Państwowych i osób przeprowadzających kontrole z ramienia instytucji państwowych oraz osób mających kontakt ze zwierzętami z gatunków wrażliwych (świnie, świniodziki i dziki) jest kluczowe w ograniczeniu rozprzestrzeniania się wirusa afrykańskiego pomoru świń.

Żródła:

https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/afrykanskipomor-swin

https://bip.wiw-lodz.pl/dzialalnosc/afrykanski-pomor-swin-asf

https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/asf---najczesciej-zadawane-pytania-faq

Materiały

AFS - broszura
ASF​_-​_broszura.pdf 1.47MB
AFS - ulotka GIW
ASF​_-​_ulotka​_GIW.pdf 0.46MB
Czym jest AFS - ulotka GIW 1
Czym​_jest​_ASF​_1​_-​_ulotka​_GIW.pdf 0.19MB
Zatrzymaj AFS - ulotka EFSA
zatrzymaj​_AFS​_-​_ulotka​_EFSA.pdf 0.53MB
AFS - ulotka EFSA
ASF​_-​_ulotka​_EFSA​_2.pdf 0.33MB
{"register":{"columns":[]}}