W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sezon na grzyby już się rozpoczął – zbierajmy grzyby bezpiecznie

27.09.2022

grzybobranie

W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów, wśród których występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.

 

 Dobre rady…..

  1. Nie zbieramy grzybów, których nie znamy.
  2. Do koszyka wkładamy grzyby, co do których jesteśmy pewni.
  3. Unikamy grzybów zbyt małych - trudno rozpoznać czysą blaszkowe czy nie.
  4. Jako początkujący grzybiarze zbieramy tylko grzyby rurkowe.
  5. Grzyby zbieramy do przewiewnych koszy. Nie korzystamy z foliowych reklamówek.
  6. Nie przyjmujemy rad od przygodnych grzybiarzy.
  7. Nie kupujemy grzybów z nieznanego źródła.
  8. Grzyby wykręcamy delikatnie z podłoża tak, żeby nie uszkodzić grzybni  i po oczyszczeniu układamy w koszyku trzonami do góry.
  9. Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i zaczerwienionych (zarobaczonych), ponieważ mogą być szkodliwe dla zdrowia.
  10.  Nie wolno jeść grzybów surowych lub niedogotowanych.
  11.  Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, tj. zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  12.  Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest

 pod ochroną i stanowi część ekosystemu.

 

Jak przygotować się do grzybobrania:

  • Odpowiednie ubranie :
  • długie rękawy,
  • spodnie z długimi nogawkami,
  • pełne buty,
  • nakrycie głowy,

Zabezpieczą nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij.

  • Środek odstraszający owady

Stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami

 

Jeżeli po spożyciu grzybów zauważymy objawy zatrucia, takie jak:

  • bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
  • silne pragnienie,
  • uporczywe wymioty i biegunka,
  • kurcze mięśni, drgawki mięśni,
  • zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
  • spadek ciśnienia tętniczego krwi,
  • bóle wątroby
  • silnie rozszerzone źrenice,
  • stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności,
  • śpiączka

 

Powinniśmy natychmiast wezwać lekarza lub zgłosić się do szpitala !

 

Zanim przybędzie lekarz :

  1. Zaleca się wypróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów.
  2. Nie wolno podawać mleka ani alkoholu !!!
  3. Należy zabezpieczyć wymiociny oraz resztki potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyny z grzybów (celem diagnostyki laboratoryjnej).

 

Obowiązkowy atest na sprzedaż grzybów

Grzyby świeże oraz grzyby suszone można sprzedawać zarówno na targowiskach, jak i w placówkach handlowych. Jednak wymogiem, którego nie można pominąć przy sprzedaży jest posiadanie ważnego ATESTU.

 

W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Zduńskiej Woli,

ul. Łaska 13, 98-220 Zduńska Wola

od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 9:00 lub po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym, można uzyskać ATEST oraz zasięgnąć porady grzyboznawcy.

 

Do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża.

Nie należy przynosić m. in. grzybów:

  • starych i przejrzałych
  • zbyt młodych, z niewykształconymi cechami osobniczymi,
  • samych kapeluszy,
  • oczyszczonych,
  • pokrojonych,
  • zapleśniałych,
  • ugotowanych,
  • zamrożonych,
  • usmażonych,
  • umytych,
  • zamarynowanych.

Atest grzybów świeżych obejmuje partię badaną, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 °C.

 

 

 

 

Materiały

Zatrucia​_grzybami​_Objawy,​_pierwsza​_pomoc,​_leczenie
Zatrucia​_grzybami​_Objawy,​_pierwsza​_pomoc,​_leczenie.pdf 0.60MB
Ulotka​_podstawowe​_zasady​_bezpiecznego​_grzybobrania
Ulotka​_podstawowe​_zasady​_bezpiecznego​_grzybobrania.pdf 3.97MB

Zdjęcia (9)

{"register":{"columns":[]}}