W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa, Żywności i Żywienia

Materiały

Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności

Zadania sekcji

1. Nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,nadzór nad jakością zdrowotną żywności

2. Nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi

3. Udział w opiniowaniu i odbiorach nowo uruchamianych obiektów żywieniowo – żywnościowych

4. Ocena jakości zdrowotnej środków spożywczych, materiałów do kontaktu z żywnością 

5. Kontrola przestrzegania przepisów rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy

6. Kontrola przestrzegania przepisów rozporządzenia (WE) nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003r. dotyczącego możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie

7. Kontrola przestrzegania przepisów rozporządzenia (WE) nr 1946/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 lipca 2003r.w sprawie transgranicznego  przemieszczania organizmów genetycznie zmodyfikowanych

8. Wydawanie opinii co do zgodności z warunkami sanitarnymi określonymi przepisami Unii Europejskiej przedsięwzięć i realizowanych inwestycji, których realizacja jest wspomagana przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ze środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej.

Materiały

Wzór wniosku o zatwierdzenie zakładu i o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Wzór​_wniosku​_o​_zatwierdzenie​_zakładu​_i​_o​_wpis​_zakładu​_do​_rejestru​_zakładów​_podlegających​_urzędowej​_kontroli​_Organów​_Państwowej​_Inspekcji​_Sanitarnej.pdf 0.07MB
Wzór wniosku o wykreślenie zakładu z rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Wzór​_wniosku​_o​_wykreślenie​_zakłądu​_z​_rejestru​_zakładów​_podlegających​_urzędowej​_kontroli​_Organów​_Państwowej​_Inspekcji​_Sanitarnej.pdf 0.07MB
Wzór wniosku o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Wzór​_wniosku​_o​_wpis​_zakładu​_do​_rejestru​_zakładów​_podlegających​_urzędowej​_kontroli​_Organów​_Państwowej​_Inspekcji​_Sanitarnej.pdf 0.08MB
Wzór wniosku o dokonanie zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Wzór​_wniosku​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_rejestrze​_zakładów​_podlegających​_urzędowej​_kontroli​_Organów​_Państwowej​_Inspekcji​_Sanitarnej.pdf 0.07MB
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Materiały​_i​_wyroby​_przeznaczone​_do​_kontaktu.pdf 0.27MB
{"register":{"columns":[]}}