W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczne imprezy

05.08.2022

PPIS w Żurominie informuje

Lato to nasza ulubiona pora roku. Uwielbiamy słońce i ciepło. Panują idealne warunki do namnażania bakterii, pleśni, grzybów i występowania zatruć pokarmowych, bezpośrednio związanych z drobnoustrojami. Należy zwracać uwagę na to co jemy, w jakich warunkach odbywała się produkcja i sprzedaż produktów spożywczych. Zapobiegajmy wszyscy zatruciom pokarmowym, to działania nie tylko Inspekcji Sanitarnej.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Żurominie przeprowadza wiele kontroli w związku z trwającymi upałami, a tym samym eliminuje ewentualne zagrożenia mogące wystąpić na terenie powiatu. Sprawdzane są warunki produkcji w obiektach żywienia zbiorowego, lodów, ciast. W sklepach spożywczych kontrolowane są warunki przechowywania artykułów spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie typu ciasta z kremami, lody, mięso, nabiał, wędliny. W sytuacji stwierdzenia niewłaściwego postępowania nakładane są mandaty karne. Największy wpływ na jakość produktów ma człowiek- jego wiedza, sumienność i odpowiedzialność za produkcję i sprzedaż. Lato sprzyja także organizowaniu imprez masowych, festynów. Wielu  organizatorów imprez okolicznościowych zgłasza się do Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Żurominie w celu uzyskania potrzebnych informacji do przeprowadzenia bezpiecznej imprezy. Ważną kwestią jest fakt, czy wprowadzający środki spożywcze, biorący udział w imprezie, jest pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej, czy posiada wiedzę z zakresu właściwego postępowania z żywnością przy ekstremalnych warunkach pogodowych. Przy spożywaniu posiłków przygotowywanych na takich imprezach, kierujmy się zasadą ograniczonego zaufania. Wybierajmy te miejsca, gdzie zachowana jest higiena produkcji, produkty łatwopsujące są przechowywane w urządzeniach chłodniczych, produkty odpowiednio odizolowane od dostępu promieni słonecznych.  Organizatorzy nie zawsze analizują zagrożenia mogące wystąpić podczas imprezy. Częstym zjawiskiem jest sprzedaż ciast z kremami „ze stolika”, na wolnym powietrzu, narażonych na działanie promieni słonecznych.

{"register":{"columns":[]}}