W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia (HŻ)

            pok. Nr 5 (parter)

kierownik sekcji Agata Karasiewicz

starszy asystent Małgorzata Mrozowska

starszy asystent Katarzyna Zakrzewska

młodszy asystent Patrycja Woźniakowska

 

Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy  w szczególności:

  1. sprawowanie nadzoru sanitarno-higienicznego nad zakładami produkującymi żywność, obiektami obrotu środkami spożywczymi, nad środkami transportu artykułów spożywczych;
  2. sprawowanie nadzoru sanitarno-higienicznego nad zakładami żywienia zbiorowego;
  3. nadzór nad warunkami produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
  4. nadzór nad warunkami produkcji i obrotu  produktów kosmetycznych;
  5. pobieranie do badań laboratoryjnych próbek surowców, artykułów żywnościowych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością  oraz produktów kosmetycznych;
  6. pobieranie próbek sanitarnych w przypadku wystąpienia zbiorowego zatrucia pokarmowego;
  7. współudział w opiniowaniu projektów oraz odbiorze przejmowanych pod nadzór sanitarny obiektów;
  8. zbieranie danych w ramach Krajowego Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt – RASFF;
  9. ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) oraz Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) w nadzorowanych obiektach;
  10. ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania systemu  Analizy Zagrożeń  i Krytycznych Punktów Kontroli – HACCP;
  11. sporządzanie harmonogramu nadzoru nad obiektami oraz jego bieżąca realizacja;
  12. sporządzanie sprawozdań, informacji i ocen stosownie do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie;
  13. prowadzenie szkoleń wewnętrznych dla pracowników;
  14. współpraca z innymi służbami prowadzącymi kontrolę żywności w ramach zawartych porozumień;
  15. współpraca z samorządami terytorialnymi;
  16. współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi w Powiatowej Stacji, w tym  prowadzenie dochodzeń i dokumentacji w przypadkach zbiorowych zatruć pokarmowych;
  17. współpraca z odpowiednimi jednostkami zajmującymi się ochroną zdrowia oraz odpowiednimi komórkami organizacyjnymi Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Warszawie;
  18. prowadzenie działalności w zakresie promocji zdrowia.
{"register":{"columns":[]}}