W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Mięso polskie czy zagraniczne

Baner Mięso polskie czy zagraniczne

Mięso polskie czy zagraniczne? IJHARS podsumowuje działania kontrolne

Informacja o pochodzeniu mięsa to ważny element brany pod uwagę przez konsumentów podczas zakupów. IJHARS od lutego do połowy czerwca intensywnie sprawdzała, czy informacja o pochodzeniu mięsa, umieszczona przez producentów na opakowaniach oraz wskazana przez sprzedawców w ladach chłodniczych, jest prawdziwa.

Kontrole zostały przeprowadzone na terenie całego kraju w 504 podmiotach w różnych miejscach oferujących do sprzedaży asortyment mięsny. Inspektorzy odwiedzili targowiska, sklepy mięsne, wielobranżowe i wielkopowierzchniowe. W tych lokalizacjach zweryfikowali oznakowanie 1829 partii mięsa czerwonego.
Sprawdzali czy podany kraj pochodzenia jest zgodny z dokumentacją oraz czy informacje o pochodzeniu podawane są zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach prawa. Inspektorzy odnotowali nieprawidłowości w 175 podmiotach, co stanowiło 34,7% ogółu skontrolowanych. Najgorzej znakowanie wypadło na targowiskach i w sklepach wielobranżowych – w prawie co drugim miejscu odnotowano nieprawidłowości. Lepiej oznakowane było mięso, które można kupić w sklepach branżowych i wielkopowierzchniowych – tym niemniej prawie 29% budziło zastrzeżenia inspektorów.

Wśród skontrolowanych produktów 123 partie mięsa oznakowane były jako „Produkt Polski”. Inspektorzy tylko dwukrotnie kwestionowali te informacje.

Z powodu nieprawidłowego znakowania inspektorzy zakwestionowali w sumie 583 partie mięsa. Stwierdzone nieprawidłowości to m.in.:

  • zupełny brak informacji o pochodzeniu i wizerunku flagi państwa pochodzenia;
  • brak gatunku zwierzęcia, z którego uzyskano dany element mięsa;
  • sprzedaż mięsa przeterminowanego;
  • stosowanie niezgodnych z przepisami określeń do opisania pochodzenia, stosowanie niezrozumiałych skrótów, np. wp. b/k, św.

W przypadku 43 partii mięsa oznakowanego jako "polskie" co do miejsca chowu i uboju
inspektorzy zidentyfikowali, że informacje przedstawione dla konsumenta były
nieprawdziwe
. Najwięcej przypadków dotyczyło fałszowania informacji o pochodzeniu mięsa
z Niemiec i Hiszpanii. Odnotowano również przypadki sprzedaży jako „polskie” mięsa z Danii,
Wielkiej Brytanii, Belgii, Holandii oraz jeden przypadek z Węgier.

Zdarzyło się też, że mięso oznakowane jako belgijskie lub niemieckie co do miejsca chowu
i uboju, faktycznie pochodziło z Polski i takie informacje powinny być przedstawione dla
kupujących.

Wobec nieuczciwych handlowców cały czas prowadzone są postępowania administracyjne
w związku z podejrzeniem zafałszowania żywności i wymierzeniem stosownych kar
pieniężnych.

Miejsce przeprowadzenia
czynności kontrolnych

Liczba
podmiotów
skontrolowanych

Liczba podmiotów
z nieprawidłowościami

% podmiotów z
nieprawidłowościami
Liczba partii

Liczba partii
skontrolowanych

Liczba partii
zakwestionowanych

% partii
nieprawidłowych

Targowiska

30

14

46,7

115

49

42,6

Sklepy mięsne

137

46

33,6

486

153

31,5

Sklepy wielobranżowe

104

48

46,2

355

180

50,7

Sklepy
wielkopowierzchniowe

233

67

28,9

873

201

23,1

SUMA

504

175

34,7

1829

583

31,9

 Zachęcamy również do zapoznania się z wynikami kontroli przedstawionymi w prezentacji (materiały).

Źródło: GIJHARS

 

Materiały

Prezentacja Podsumowanie Kontroli Mięsa Czerwonego
Prezentacja​_Podsumowanie​_Kontroli​_Mięsa​_Czerwonego.pptx 2.64MB
{"register":{"columns":[]}}