Mięso polskie czy zagraniczne
Mięso polskie czy zagraniczne? IJHARS podsumowuje działania kontrolne
Informacja o pochodzeniu mięsa to ważny element brany pod uwagę przez konsumentów podczas zakupów. IJHARS od lutego do połowy czerwca intensywnie sprawdzała, czy informacja o pochodzeniu mięsa, umieszczona przez producentów na opakowaniach oraz wskazana przez sprzedawców w ladach chłodniczych, jest prawdziwa.
Kontrole zostały przeprowadzone na terenie całego kraju w 504 podmiotach w różnych miejscach oferujących do sprzedaży asortyment mięsny. Inspektorzy odwiedzili targowiska, sklepy mięsne, wielobranżowe i wielkopowierzchniowe. W tych lokalizacjach zweryfikowali oznakowanie 1829 partii mięsa czerwonego.
Sprawdzali czy podany kraj pochodzenia jest zgodny z dokumentacją oraz czy informacje o pochodzeniu podawane są zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach prawa. Inspektorzy odnotowali nieprawidłowości w 175 podmiotach, co stanowiło 34,7% ogółu skontrolowanych. Najgorzej znakowanie wypadło na targowiskach i w sklepach wielobranżowych – w prawie co drugim miejscu odnotowano nieprawidłowości. Lepiej oznakowane było mięso, które można kupić w sklepach branżowych i wielkopowierzchniowych – tym niemniej prawie 29% budziło zastrzeżenia inspektorów.
Wśród skontrolowanych produktów 123 partie mięsa oznakowane były jako „Produkt Polski”. Inspektorzy tylko dwukrotnie kwestionowali te informacje.
Z powodu nieprawidłowego znakowania inspektorzy zakwestionowali w sumie 583 partie mięsa. Stwierdzone nieprawidłowości to m.in.:
- zupełny brak informacji o pochodzeniu i wizerunku flagi państwa pochodzenia;
- brak gatunku zwierzęcia, z którego uzyskano dany element mięsa;
- sprzedaż mięsa przeterminowanego;
- stosowanie niezgodnych z przepisami określeń do opisania pochodzenia, stosowanie niezrozumiałych skrótów, np. wp. b/k, św.
W przypadku 43 partii mięsa oznakowanego jako "polskie" co do miejsca chowu i uboju
inspektorzy zidentyfikowali, że informacje przedstawione dla konsumenta były
nieprawdziwe. Najwięcej przypadków dotyczyło fałszowania informacji o pochodzeniu mięsa
z Niemiec i Hiszpanii. Odnotowano również przypadki sprzedaży jako „polskie” mięsa z Danii,
Wielkiej Brytanii, Belgii, Holandii oraz jeden przypadek z Węgier.
Zdarzyło się też, że mięso oznakowane jako belgijskie lub niemieckie co do miejsca chowu
i uboju, faktycznie pochodziło z Polski i takie informacje powinny być przedstawione dla
kupujących.
Wobec nieuczciwych handlowców cały czas prowadzone są postępowania administracyjne
w związku z podejrzeniem zafałszowania żywności i wymierzeniem stosownych kar
pieniężnych.
|
Miejsce przeprowadzenia |
Liczba |
Liczba podmiotów |
% podmiotów z |
Liczba partii |
Liczba partii |
% partii |
|
Targowiska |
30 |
14 |
46,7 |
115 |
49 |
42,6 |
|
Sklepy mięsne |
137 |
46 |
33,6 |
486 |
153 |
31,5 |
|
Sklepy wielobranżowe |
104 |
48 |
46,2 |
355 |
180 |
50,7 |
|
Sklepy |
233 |
67 |
28,9 |
873 |
201 |
23,1 |
|
SUMA |
504 |
175 |
34,7 |
1829 |
583 |
31,9 |
Zachęcamy również do zapoznania się z wynikami kontroli przedstawionymi w prezentacji (materiały).
Źródło: GIJHARS
Materiały
Prezentacja Podsumowanie Kontroli Mięsa CzerwonegoPrezentacja_Podsumowanie_Kontroli_Mięsa_Czerwonego.pptx 2.64MB