W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zmiany w przepisach dla soków i nektarów owocowych oraz dżemów, konfitur, galaretek, marmolad i powideł - mniej cukru, więcej owoców

02.09.2025

owoce

W połowie czerwca 2026 r. zaczną obowiązywać zmienione regulacje dotyczące soków, nektarów, dżemów, konfitur, galaretek, marmolad i powideł. Nowe przepisy wdrażają dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438, wprowadzając m.in. kategorię produktów o obniżonej zawartości cukrów, nowe dopuszczone procesy produkcyjne oraz wyższe wymagania dotyczące udziału owoców w przetworach.

Więcej informacji patrz tutaj: Zmiany w przepisach dla soków i nektarów owocowych oraz dżemów, konfitur, galaretek, marmolad i powideł - mniej cukru, więcej owoców..

{"register":{"columns":[]}}