W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żywność ekologiczna

23.09.2025

Czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej?

logo rolnictwa ekologicznego

Rosnąca świadomość żywieniowa konsumentów powoduje wzrost zainteresowania produktami spożywczymi wysokiej jakości.

W trosce o własne zdrowie wybieramy produkty mało przetworzone, prozdrowotne, bez zbędnych dodatków. Coraz większym uznaniem cieszy się żywność ekologiczna.

Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Jednym z podstawowych narzędzi umożliwiającym identyfikację pochodzenia żywności ekologicznej  z upraw zrównoważonych jest certyfikacja produkcji ekologicznej. To ważny proces, który pozwala na potwierdzenie zgodności w zakresie rolnictwa ekologicznego.  

Ponadto system kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym stanowi gwarancję dla konsumenta, że produkty ekologiczne znajdujące się na rynku wyprodukowane zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego.

Każdy produkt ekologiczny musi posiadać obowiązkowe elementy oznakowania:

  • unijne logo produkcji ekologicznej,
  • numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej,
  • oznaczenie miejsca, w którym wyprodukowano nieprzetworzone produkty rolnicze, z których wytworzono końcowy produkt:
    • „rolnictwo UE”, gdy surowiec rolniczy został wyprodukowany w UE,
    • „rolnictwo spoza UE”, gdy surowiec rolniczy został wyprodukowany w kraju trzecim,
    • „rolnictwo UE/spoza UE”, gdy część surowców wyprodukowano w UE, a część w kraju trzecim.

Oznaczenie miejsce pochodzenia może być zastąpione lub uzupełnione nazwą kraju np.: „Rolnictwo Polska”, jeśli wszystkie surowce, z których wytworzono produkt, wyprodukowano w tym kraju.

Stosowanie terminów sugerujących, że produkt jest wytworzony zgodnie z ekologiczną metodą produkcji (np. ekologiczny, organic) oraz ich pochodnych i wersji skróconych, jak np. "bio" i "eko", jest zastrzeżone wyłącznie dla produktów spełniających wymogi określone w przepisach dotyczących rolnictwa ekologicznego.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawuje nadzór nad produkcją ekologiczną i jednostkami certyfikującymi w Polsce.

W ramach nadzoru nad produkcją ekologiczną prowadzone są kontrole weryfikujące prawidłowość stosowania ekologicznych metod produkcji oraz sposobu znakowania produktów, które mają na celu m.in. wyeliminowanie z obrotu nieekologicznych artykułów rolno-spożywczych, których oznakowanie może sugerować, że zostały one wytworzone ekologiczną metodą produkcji.

Filarami systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym są Główny Inspektor JHARS (GI) oraz jednostki certyfikujące. Jednostki certyfikujące upoważnione są przez GI do przeprowadzania urzędowych kontroli i certyfikacji w systemie rolnictwa ekologicznego, czyli do wydawania certyfikatów ekologicznych. kontrola urzędowa i inne czynności urzędowe przeprowadzane przez jednostkę certyfikującą są przeprowadzane przez osoby, które zostały wpisane do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego, zwane dalej „inspektorami rolnictwa ekologicznego”. Inspektorem rolnictwa ekologicznego może być osoba, która zdała egzamin sprawdzający wiedzę z zakresu produkcji ekologicznej oraz znajomość przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego, przed komisją kwalifikacyjną powołaną przez GI.

Rejestr jednostek certyfikujących w rolnictwie ekologicznym w Polsce znajdziesz na stronie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych tutaj:  rejestr jednostek certyfikujących w rolnictwie ekologicznym

Główny Inspektor sprawując nadzór nad jednostkami certyfikującymi i nad produkcją ekologiczną, powierza wojewódzkim inspektorom przeprowadzanie kontroli u producentów ekologicznych. Kontrole te mają na celu sprawdzenie czy jednostki certyfikujące prawidłowo przeprowadzają kontrole urzędowe oraz czy producenci prowadzą swoją działalność zgodnie z przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego.

 

Konsumencie! Wybierając produkt z logo produkcji ekologicznej UE, masz pewność, że produkt:

  • spełnia restrykcyjne warunki dotyczące metody produkcji, przetwarzania, transportu i przechowywania,
  • powstał z ekologicznych i naturalnych składników,
  • nie zawiera sztucznych dodatków ani polepszaczy,
  • do produkcji użyto jedynie nawozów naturalnych, a zwierzęta skarmiano paszą bez syntetycznych dodatków, antybiotyków i hormonów,
  • jest kontrolowany na każdym etapie produkcji, przygotowywania i dystrybucji,
  • powstał z poszanowaniem dla środowiska i dobrostanu zwierząt.

Więcej informacji na temat rolnictwa ekologicznego znajdziecie Państwo na naszej  stronie w zakładce Co robimy? Rolnictwo ekologiczne

{"register":{"columns":[]}}