W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Lody na celowniku IJHARS. W kubeczku, w wafelku lub na patyku - sprawdziliśmy, co kryje się w mrożonych pysznościach.

08.08.2025

różnokolorowe lody w rożkach

Znakowanie lodów trochę kuleje i to zarówno u producentów, jak i w gastronomii, w sprzedaży bezpośredniej. IJHARS najwięcej zastrzeżeń miała do rodzaju informacji o lodach, umieszczanych na etykietach oraz udostępnianych klientom w czasie zakupu.

Wakacyjny półmetek, sezon urlopowy w pełni i chociaż aura nie zawsze nas rozpieszcza i nie codziennie żar leje się z nieba, to każdemu nieraz trudno  oprzeć się pokusie i sięga po gałkę a nawet trzy ulubionego smaku. Lody to nie tylko deser – to symbol wakacyjnego luzu, spacerów po deptaku i chwil beztroski. My już wiemy, co kryje się w tych słodkich porcjach radości. Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowym raportem. 

Kontrole przeprowadziliśmy w 2024 r. i 2025 r. na terenie całego kraju w zakładach produkujących lody oraz w lokalach gastronomicznych. Łącznie inspektorzy odwiedzili 71 podmiotów wytwarzających lub sprzedających lody. Skontrolowali lody mleczne, sorbety i  lody wodne.  Zastrzeżenia do składu oraz oznakowania mieli w 42,2% lokalizacji.

Dobrą wiadomością jest to, że cechy organoleptyczne kontrolowanych lodów były zgodne z deklaracjami.

Niemniej jednak po pobraniu próbek i przeprowadzeniu badań laboratoryjnych, zdarzyły się przypadki zaniżonej lub zawyżonej zawartości składników odżywczych (np. białka i tłuszczu), w stosunku do poziomów deklarowanych w tabelach wartości odżywczej. Poza tym w dwóch przypadkach w lodach znajdowały się konserwanty nie podane w wykazie składników na etykiecie.

Najwięcej nieprawidłowości inspektorzy ujawnili w znakowaniu. W lokalach gastronomicznych kwestionowali sposób informowania oraz treść tych informacji dla konsumentów w 38,1% przypadkach. Natomiast w zakładach produkcyjnych zastrzeżenia do umieszczonych informacji na etykietach lodów inspektorzy mieli w 26,6% przypadkach. 

Więcej informacji patrz tutaj: Wyniki kontroli lodów

{"register":{"columns":[]}}