Monitoring punktów sprzedaży detalicznej mięsa
11.04.2025
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje, że prowadzone są działania monitoringowe w punktach sprzedaży detalicznej mięsa.
Celem prowadzonych działań jest sprawdzenie sposobu udostępniania konsumentom informacji obowiązkowych, w szczególności tych dotyczących kraju pochodzenia produktów mięsnych. Monitoring ma charakter rozpoznawczy i edukacyjny — jego głównym założeniem jest informowanie sprzedających o obowiązujących wymaganiach prawnych w zakresie prawidłowego znakowania oferowanych produktów.
Zwracamy uwagę, że właściwe oznakowanie mięsa, w tym wskazanie kraju pochodzenia, jest istotnym elementem zapewnienia przejrzystości obrotu handlowego oraz ochrony praw konsumenta.
Zapraszamy do śledzenia naszej działalności oraz informacji o kolejnych wydarzeniach na profilu WIJHARS w Szczecinie na Facebooku. Wspólnie możemy tworzyć zdrowszą przyszłość!