W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Certyfikacja wina i moszczu z winogron pochodzących z upraw własnych

Obowiązki producenta wina wobec Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych:

ZGŁOSZENIE ZAMIARU CERTYFIKOWANIA WINA LUB MOSZCZU Z OKREŚLONEGO ROCZNIKA ORAZ Z OKREŚLONEJ ODMIANY WINOROŚLI

W przypadku zamiaru przeprowadzenia certyfikacji wina lub moszczu należy złożyć wniosek nie później niż na 2 tygodnie przed dokonaniem zbioru winogron, które mają zostać przeznaczone do wyrobu danej partii wina lub moszczu, lecz nie później niż do dnia 15 września danego roku winiarskiego.

Za dokonanie czynności związanych z certyfikacją wina lub moszczu pobiera się opłaty w wysokości określonej zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 marca 2022 roku w sprawie wysokości stawek opłat za przeprowadzenie certyfikacji wina lub moszczu.

ZGŁOSZENIE WYCOFANIA PRODUKTÓW UBOCZNYCH PRZEZ PRZEZNACZENIE DO DESTYLACJI

Producenci wina wyrabiający poniżej 50 hektolitrów wina lub moszczu winogronowego w roku winiarskim są zwolnieni z obowiązku wycofywania wytłoków i osadu drożdżowego powstałych przy wyrobie wina. Należy natomiast umieszczać w rejestrze przychodów i rozchodów informacje dotyczące:

  1. przeznaczenia wycofywanych produktów ubocznych;
  2. ilości produktów ubocznych przeznaczonych do wycofania;
  3. zawartości alkoholu w wycofywanych produktach ubocznych (zaw. alkoholu wyższa niż 0,4% objętościowych i wynosi co najmniej 5% w odniesieniu do objętości alkoholu w wyrabianym winie);
  4. daty przeprowadzenia wycofania produktów ubocznych.

Zgłoszenia wycofania produktów ubocznych przez przeznaczenie do destylacji dokonuje się nie później niż na 2 dni robocze przed planowanym terminem przeprowadzenia tego zabiegu.

Wycofanie produktów ubocznych w sposób inny niż do destylacji nie podlega kontroli i zgłoszeniu WIJHARS.

PRAKTYKI ENOLOGICZNE

Nie ma obowiązku zgłaszania do WIJHARS zamiaru przeprowadzania zabiegów wzbogacania, zakwaszenia, odkwaszenia i słodzenia. Informacje o powyższych zabiegach zamieszcza się w rejestrze przychodów i rozchodów, uwzględniając poniższe dane:

  1. data przeprowadzenia czynności,
  2. rodzaj i ilość użytych produktów,
  3. ilość produktu otrzymanego w wyniku tej czynności, w tym alkoholu uzyskanego w wyniku korekty zawartości alkoholu,
  4. ilość produktu użytego do zwiększenia stężenia alkoholu, zakwaszania, odkwaszania i słodzenia.

REJESTR PRZYCHODÓW I ROZCHODÓW

  • Wprowadzanie danych odbywa się nie później niż w dniu roboczym następującym po dniu operacji, natomiast ubytki, użytek osobisty odnotowuje się nie później niż trzeciego dnia roboczego.
  • W przypadku spożycia produktów sektora wina przez producenta wina i jego rodzinę należy umieścić adnotację „spożycie własne”.
  • Ewentualne przypadkowe zmiany objętości wina – należy wskazać w rejestrze powód tych zmian.
  • Zamknięcia rejestru dokonuje się w dniu 31 lipca każdego roku. W ramach rozliczenia rocznego przeprowadza się inwentaryzację zapasów. Istniejące zapasy przenosi się na kolejny roczny okres, wpisując je do rejestru w formie przyjęcia z datą następującą po sporządzeniu bilansu rocznego, tj. 1 sierpnia danego roku.

ETYKIETOWANIE PRODUKTÓW SEKTORA WINA

Obowiązkowe oznaczenia w etykietowaniu win spokojnych:

  1. kategoria produktu sektora wina (w myśl załącznika VII część II rozporządzenia 1308/2013),
  2. określenie: „chroniona nazwa pochodzenia” (ChNP), „chronione oznaczenie geograficzne” (ChOG) dla win o chronionej nazwie pochodzenia lub chronionym oznaczeniu geograficznym (zgodnie z wymaganiami rozporządzenia 1308/2013),
  3. rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (art. 44 rozporządzenia 2019/33),
  4. substancje mogące powodować alergie, poprzedzone wyrazem „zawiera” (art. 21 rozporządzenia 1169/2011),
  5. wskazanie miejsca wytworzenia (art. 45 rozporządzenia 2019/33),
  6. wskazanie butelkującego (art. 46 rozporządzenia 2019/33),
  7. ilość nominalna wina – ustawa z dnia 7 maja 2009 r. o towarach paczkowanych oraz rozporządzenia MG z dnia 20 lipca 2009 r. w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących oznakowań towarów paczkowanych,
  8. oznaczenie partii produkcyjnej – ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz rozporządzenie MRiRW z dnia 13 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania niektórych grup i rodzajów artykułów rolno-spożywczych kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej,
  9. wskazanie nazwy producenta lub dostawcy –  w przypadku wina musującego, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub aromatycznego gatunkowego wina musującego (art. 46 rozporządzenia 2019/33),
  10. wskazanie importera – w przypadku win importowanych (art. 46 rozporządzenia 2019/33),
  11. wskazanie zawartości cukru – w winie musującym, gazowanym winie musującym, gatunkowym winie musującym lub aromatycznym gatunkowym winie musującym (art. 47 rozporządzenia 2019/33).

Ponadto od 8 grudnia 2023 r. w odniesieniu do produktów sektora wina, o których mowa w załączniku VII część II pkt 1-11, 13, 15 i 16 rozporządzenia 1308/2013, etykieta musi zawierać:

  1. informację o wartości odżywczej – zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. l) rozporządzenia 1169/2011,
  2. wykaz składników – zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. b) rozporządzenia 1169/2011.

Czytaj więcej

Informacje, które należy umieścić w jednym polu widzenia (stosując czcionkę co najmniej 1,2 mm):

  • kategoria produktu winiarskiego,
  • objętościowa zawartość alkoholu,
  • wskazanie miejsca wytworzenia wina,
  • wskazanie podmiotu butelkującego.

Oznaczenia fakultatywne, które mogą być zamieszczane w oznakowaniu win i warunki ich stosowania:

  • oznaczenie rocznika – można umieszczać jedynie w przypadku poddania danego wina certyfikacji z określonego rocznika (termin do 15 września danego roku gospodarczego) zgodnie z wymaganiami rozporządzenia 1308/2013,
  • oznaczenie jednej lub więcej odmian winorośli – można umieszczać jedynie w przypadku poddania danego wina certyfikacji z określonego rocznika (termin do 15 września danego roku gospodarczego) zgodnie z wymaganiami rozporządzenia 1308/2013,
  • określenia odnoszące się do niektórych metod produkcji (art. 53 rozporządzenia 2019/33),
  • wskazanie zawartości cukru (za wyjątkiem wina musującego, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub aromatyzowanego wina musującego),
  • określenie „tradycyjne” dla win o chronionej nazwie pochodzenia lub chronionym oznaczeniu geograficznym,
  • wspólnotowy symbol oznaczający chronioną nazwę pochodzenia lub chronione oznaczenie geograficzne,
  • dla win opatrzonych chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym – nazwę innej jednostki geograficznej większej lub mniejszej niż obszar, któremu przyznano nazwę pochodzenia lub oznaczenie geograficzne,
  • oznaczenie graficzne dotyczące składników alergennych (dodatkowo, oprócz obligatoryjnego opisu słownego wskazującego na obecność alergenów).

Stosowanie w oznakowaniu i/lub prezentacji win i wyrobów winiarskich oznaczeń niezgodnych z uregulowaniami zawartymi w przedstawionych powyżej przepisach Unii Europejskiej oraz w prawodawstwie krajowym stanowi naruszenia prawa. Produkty, których etykieta lub prezentacja jest niezgodna z odpowiednimi warunkami określonymi w rozporządzeniach UE oraz ustawie o wyrobach winiarskich nie mogą być wprowadzane do obrotu we Wspólnocie.

W szczególności zwraca się uwagę producentom wina lub moszczu z winogron pochodzących z upraw własnych, że umieszczenie w oznakowaniu wina rocznika lub nazwy odmiany winorośli wymaga przeprowadzenia procesu certyfikacji.

Zgodnie z przepisami zawartymi w ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, ustawie z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich  oraz ustawie z dnia 12 maja 2011 r. o oznaczeniach geograficznych win oraz aromatyzowanych produktów sektora wina za nieprzestrzeganie wymagań w zakresie produkcji, znakowania, prezentacji oraz wprowadzania do obrotu wyrobów sektora wina przewiduje się sankcje w postaci grzywny, kar pieniężnych, a także ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności.

Materiały

Zgłoszenie zamiaru wycofania produktów ubocznych
F-5​_BKJ-01-IR-02​_Zgloszenie​_zamiaru​_wycofania​_produktow​_ubocznych​_wydanie​_8.docx 0.02MB
Wniosek o przeprowadzenie certyfikacji wina lub moszczu
F-7​_BKJ-01-IR-02​_Wniosek​_o​_przeprowadzenie​_certyfikacji​_wina​_lub​_moszczu​_wydanie​_6.docx 0.04MB
{"register":{"columns":[]}}