Aktualności
-
14.10.2025I Międzynarodowy Kongres Pszczelarski w Karpaczu!Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego zaprasza do udziału w wyjątkowym wydarzeniu poświęconym pszczelarstwu i ochronie zapylaczy! 23-24 października 2025 r., Hotel Gołębiewski, Karpacz
-
14.08.2025Znakowanie miodu - praktyczny przewodnik dla pszczelarzy i konsumentówWIJHARS w Opolu przygotował przystępny przewodnik, który w prosty sposób wyjaśnia zasady prawidłowego znakowania miodu.
-
04.07.2025Ulotka informacyjna dla handlowców świeżych owoców, warzyw i ziemniakówIJHARS przygotowała ulotkę informacyjną dla handlowców świeżych owoców, warzyw i ziemniaków, zawierającą najważniejsze wymagania formalno-prawne związane z wprowadzaniem tych produktów do obrotu.
-
17.04.2025Ulotka dla sprzedawców świeżego mięsa wieprzowego i drobiowego
-
16.04.2025Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii, Głównego Inspektora Sanitarnego i Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w sprawie bezpiecznych zakupów przed świętamiW Polsce od ponad 50 lat nie ma ognisk pryszczycy a mięso i produkty mięsne pochodzące z legalnych źródeł są bezpieczne i kontrolowane przez organy urzędowej kontroli żywności, czyli Państwową Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Weterynaryjną oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
-
20.03.2025WINO Przewodnik po znakowaniu win innych niż musująceZ wielką przyjemnością przedstawiamy Państwu publikację IJHARS „WINO Przewodnik po znakowaniu win innych niż musujące”.
-
04.02.2025Wyniki kontroli jakości zbóż i rzepaku z uwzględnieniem tych pochodzących z obszarów objętych klęską powodziKontrola IJHARS w punktach skupu potwierdziła, że nie dochodziło do obrotu towarem, który miał styczność z wodą powodziową.
-
20.09.2024Artykuły rolno-spożywcze z terenów zalanych - Komunikat Głównego Inspektora
-
Alko-lody - Komunikat Głównego Inspektora JHARS
-
Badanie statystyczne z zakresu rolnictwa - Ankieta koniunktury w gospodarstwie rolnym 14-31.07.2025 r.Od 14 do 31 lipca 2025 r. na terenie całej Polski zostanie przeprowadzone badanie statystyczne dotyczące koniunktury w gospodarstwach rolnych (AK-R). W badaniu zbierane będą informacje ogólne o gospodarstwie rolnym i osobie kierującej gospodarstwem, o rodzajach produkcji roślinnej oraz zwierzęcej dominujących w naszym kraju, o zmianach zachodzących w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Ponadto zbierane będą subiektywne oceny rolników dotyczących aktualnej i przewidywanej ogólnej sytuacji gospodarstw rolnych, a także opłacalności produkcji rolnej i popytu.