W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

DZIAŁANIA WIORIN W POZNANIU W ZWIĄZKU Z WYKRYCIEM BAKTERII Ralstonia solanacearum W RZECE WARCIE

W związku z pierwszym wykryciem bakterii Ralstonia solanacearum (śluzak) w próbach wody pobranych w rzece Warta oraz roślinie psianki słodkogórz (Solanum dulcamara), w celu określenie źródła zakażenia i zasięgu możliwego rozprzestrzenienia się bakterii, inspektorzy WIORiN w Poznaniu prowadzą kampanię informacyjną oraz działania w celu ustalenia granic jej rozprzestrzenienia.

Mężczyzna w kamizelce PIORiN stoi w wodzie

Wykryta bakteria jest agrofagiem kwarantannowym porażającym głównie rośliny z rodziny psiankowatych, w tym głównie ziemniaki ale również pomidory, paprykę, oberżynę, a także niektóre rośliny ozdobne np. pelargonia i anturium. Niestety oprócz materiału roślinnego może przenosić się z wodami powierzchniowymi poprzez powodzie, wykorzystywanie zakażonej wody do nawadniania czy opryskiwania. Dlatego wszystkie działania WIORiN w Poznaniu mają na celu zminimalizowanie ryzyka rozprzestrzenienia się tej bakterii na pola uprawne oraz do upraw szklarniowych. Oprócz działań urzędowych tj. kontroli i pobierania prób prowadzona jest szeroko zakrojona akcja informacyjna, którą objęto wszystkie zakłady zajmujące się przerobem ziemniaków i kontraktujących sadzeniaki, urzędy miast i gmin przez, których administrowane tereny przepływa rzeka Warta. Ponadto ustalono i skontrolowano wszystkie miejsca produkcji, które mają pozwolenia na pobieranie wody z rzeki Warty oraz identyfikowani są właściciele pól bezpośrednio graniczących z rzeką w celu rozpowszechnienia informacji o zagrożeniu i przeprowadzeniu monitoringowych badań prób bulw ziemniaków oraz innych roślin żywicielskich dla bakterii Ralstonia solanacearum, które powodują chorobę zwaną śluzakiem ziemniaka

Należy nadmienić, że w Wielkopolsce co roku pobiera się ponad 3000 prób bulw ziemniaków i jak do tej pory wykryto tylko 1 ognisko tej bakterii w gospodarstwie produkującym ziemniaki. Wykrycie miało miejsce w 2020r., jednak gospodarstwo jest objęte nadzorem Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa już od ponad 25 lat. Ze względu na wielkość produkcji, co roku pobiera się tam ponad 200 prób bulw i zarówno wcześniej jak i w czasie trwania kwarantanny nie odnotowano kolejnych wykryć. Gospodarstwo to w żaden sposób nie jest powiązane z wykryciem bakterii Ralstonia solanacearum  w rzece Warcie w bieżącym roku.

Przypomina się, że bakteria nie zagraża zdrowiu i życiu ludzi i zwierząt. Jednak jej rozprzestrzenienie może doprowadzić do straty gospodarczych w roślinach uprawnych.

Autor tekstu: Katarzyna Radziejewska

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim  i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). WIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej http://piorin.gov.pl/wiorin/wielkopolskie

{"register":{"columns":[]}}