W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

LUSTRACJA WINNICY POD KĄTEM AGROFAGÓW KWARANTANNOWYCH I REGULOWANYCH AGROFAGÓW NIEKWARANTANNOWYCH

22.09.2025

Warto kupować rośliny od sprawdzonych dostawców

Lustracja winnicy

Jednym z działań ustawowych Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu jest kontrola winnic. We wrześniu inspektorzy z Oddziału w Szamotułach wraz z pracownikami Działu Nadzoru Nasiennego WIORiN w Poznaniu przeprowadzili kontrolę mającą na celu potwierdzenie zgodności informacji zawartych w ewidencji winnic KOWR, ze stanem faktycznym. Zweryfikowano lokalizację uprawy winorośli, nazwy odmian lub ich synonimów, powierzchnię upraw poszczególnych odmian jak również sprawdzono czy uprawiane odmiany winorośli spełniają wymagania określone odpowiednich przepisach prawa.

W toku kontroli nowo założonej winnicy szczególną uwagę zwrócono na pochodzenie materiału rozmnożeniowego winorośli użytego do założenia plantacji oraz zaopatrzenie sadzonek winorośli w paszport roślin, który gwarantuje, że sadzonki winorośli, są wolne od agrofagów kwarantannowych i regulowanych agrofagów niekwarantannowych a także spełniają określone wymagania jakościowe i zdrowotne.

Lustrowana plantacja została założona w roku 2022 z roślin wyprodukowanych we Włoszech oraz w Niemczech. Podczas kontroli fitosanitarnej stwierdzono porażenie niektórych krzewów winorośli, w miejscu szczepienia, przez raka bakteryjnego winorośli powodowanego przez bakterię Agrobacterium vitis.

Rak bakteryjny winorośli występuje na krzewach winorośli we wszystkich rejonach geograficznych, w których ta roślina jest uprawiana. Patogen zasiedla rośliny systemicznie, guzy ograniczają funkcje fizjologiczne rośliny, takie jak transport wody i substancji odżywczych. Choroba ta charakteryzuje się powstawaniem guzów (gali) na częściach nadziemnych rośliny, co prowadzi do obniżenia jej zdrowia i wydajności. Początkowo może występować bezobjawowo w porażonym materiale rozmnożeniowym a tym samym powodować infekcje na młodych roślinach w nowo powstałych winnicach.

Warto podkreślić, że choć choroba jest rozpowszechniona w miejscach uprawy winorośli, to wcześniej na polu kontrolowanym ich nie uprawiano. Może to sugerować, że do zakażenia bakterią doszło w momencie wytwarzania materiału szkółkarskiego tym bardziej, że widoczne objawy pojawiły się w miejscu szczepienia.

Niestety nie ma skutecznej metody leczenia zakażonych krzewów jedyną, możliwą do zastosowania metodą walki z tą bakterią jest usunięcie porażonych roślin wraz z korzeniami oraz ich spalenie. Rozprzestrzenianie bakterii ograniczy również dezynfekowanie narzędzi po pracy przy każdej roślinie. Mimo, że rak bakteryjny winorośli nie jest agrofagiem kwarantannowym ani regulowanym i jego zwalczanie nie wynika z obowiązku określonego przepisami prawa, to jednak powyższa sytuacja pokazuje jak ważne jest nabywanie roślin ze sprawdzonego źródła oraz ich wnikliwa kontrola przed wysadzeniem.

 

Autor tekstu: Małgorzata Kasprowicz
Autor zdjęć: Alicja Jaroszyk, Małgorzata Kasprowicz

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim  i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). WIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej http://piorin.gov.pl/wiorin/wielkopolskie

Zdjęcia (6)

{"register":{"columns":[]}}