W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

ZMIANA NAJWYŻSZYCH DOPUSZCZALNYCH POZIOMÓW POZOSTAŁOŚCI SUBSTANCJI CZYNNEJ ACETAMIPRYD

23.09.2025

Uwaga na acetamipryd!

warzywa i owoce

19 sierpnia 2025 r. weszło w życie rozporządzenie Komisji Europejskiej (UE) 2025/158 z dnia 30 stycznia 2025 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu w określonych produktach lub na ich powierzchni. Zmiana polega na obniżeniu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) substancji czynnej acetamipryd dla wybranych upraw.

Dla niektórych upraw NDP acetamipridu zmniejszone zostało aż do poziomu oznaczalności, czyli 0,01 mg/kg. Dotyczy to m.in. takich upraw jak porzeczki, sałata, endywia o liściach szerokich, szpinak i boćwina. Przed zmianami dopuszczalne poziomy wynosiły od 0,4 mg/kg do nawet 2,0 mg/kg. Po wejściu nowych przepisów wszystkie te wartości zostały obniżone do 0,01 mg/kg, a np. dla jabłoni i gruszy nowy limit wynosi 0,07 mg/kg (wcześniej 0,4 mg/kg), dla czereśni 0,8 mg/kg (wcześniej 1,5 mg/kg), dla moreli 0,08 mg/kg (wcześniej 0,8 mg/kg).

W następstwie tych zmian Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydało decyzje zmieniające zezwolenia na wprowadzanie do obrotu środków ochrony roślin zawierających acetamipryd. Niektóre środki  wycofano ze stosowania w odniesieniu do powszechnie uprawianych roślin. Decyzją MRiRW od dnia 19 sierpnia 2025 r. w obrocie mogą znajdować się tylko produkty oznakowane nowymi, aktualnymi etykietami.

Produkty rolnicze zawierające pozostałości acetamiprydu przekraczające nowe limity nie mogą być oferowane do sprzedaży – ani w Polsce, ani w innych państwach członkowskich UE. Dotyczy to produktów świeżych oraz przetworzonych, takich jak mrożonki, soki czy przeciery. Nawet niewielkie przekroczenia mogą skutkować utratą plonu i poważnymi konsekwencjami finansowymi.

Zaleca się szczególną ostrożność przy stosowaniu środków ochrony roślin zawierających acetamipryd, w tym uważne zaznajomienie się z nowymi etykietami środków i stosowanie ich wyłącznie zgodnie z zawartymi w nich zaleceniami, ścisłe przestrzeganie okresów karencji, rezygnację z zabiegów w późnych fazach rozwojowych roślin oraz laboratoryjną kontrolę poziomu pozostałości substancji czynnych w plonach.

WIORiN w Poznaniu przypomina, że stosowanie środków ochrony roślin niezgodnie z zawartymi w etykiecie wymaganiami podlega karze grzywny.

 

Autor tekstu: Bogumiła Zwierzchlewska

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim  i prawach pokrewnych (tekst jednolity Dz. U. z 2022 r. poz.2509). WIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem

{"register":{"columns":[]}}