W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Giardioza

Giardioza (dawna nazwa - lamblioza)

Czynnik etiologiczny: pierwotniak Giardia intestinalis

Źródło zakażenia: chory człowiek, kontakt z zanieczyszczoną wodą lub pokarmem

Droga szerzenia: pokarmowa - głównie przez skażone ręce (kontakt bezpośredni z zarażoną osobą) oraz fekalno-oralna przez spożycie zanieczyszczonej cystami wody lub pokarmu.

Okres wylęgania: od 2 do 14 dni (średnio 7 dni)

Objawy:

  1. Giardioza ostra – trwa 2–4 tyg. Objawy: biegunka (stolce cuchnące, wodniste), ból w górnej części brzucha, osłabienie, wzdęcie brzucha, nudności, utrata apetytu i ubytek masy ciała, rzadziej wymioty i gorączka.
  2. Giardioza przewlekła (biegunka tłuszczowa) – stan chorobowy utrzymujący się powyżej 6 tyg. Objawy: luźne stolce lub biegunka tłuszczowa, utrata masy ciała, osłabienie, wzdęcia, ból kolkowy brzucha, depresja.

W województwie małopolskim w okresie od 1 stycznia do 30 września 2025 r. odnotowano ogółem 232 przypadki zachorowań na giardiozę. Co stanowiło wzrost w odniesieniu do analogicznego okresu w 2024 r., w którym zgłoszono łącznie 140 przypadków oraz znaczący wzrost w odniesieniu do ww. okresu w  2023 r. – 62 zachorowań na giardiozę.

{"register":{"columns":[]}}