Giardioza
Giardioza (dawna nazwa - lamblioza)
Czynnik etiologiczny: pierwotniak Giardia intestinalis
Źródło zakażenia: chory człowiek, kontakt z zanieczyszczoną wodą lub pokarmem
Droga szerzenia: pokarmowa - głównie przez skażone ręce (kontakt bezpośredni z zarażoną osobą) oraz fekalno-oralna przez spożycie zanieczyszczonej cystami wody lub pokarmu.
Okres wylęgania: od 2 do 14 dni (średnio 7 dni)
Objawy:
- Giardioza ostra – trwa 2–4 tyg. Objawy: biegunka (stolce cuchnące, wodniste), ból w górnej części brzucha, osłabienie, wzdęcie brzucha, nudności, utrata apetytu i ubytek masy ciała, rzadziej wymioty i gorączka.
- Giardioza przewlekła (biegunka tłuszczowa) – stan chorobowy utrzymujący się powyżej 6 tyg. Objawy: luźne stolce lub biegunka tłuszczowa, utrata masy ciała, osłabienie, wzdęcia, ból kolkowy brzucha, depresja.
W województwie małopolskim w okresie od 1 stycznia do 30 września 2025 r. odnotowano ogółem 232 przypadki zachorowań na giardiozę. Co stanowiło wzrost w odniesieniu do analogicznego okresu w 2024 r., w którym zgłoszono łącznie 140 przypadków oraz znaczący wzrost w odniesieniu do ww. okresu w 2023 r. – 62 zachorowań na giardiozę.