W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampylobakterioza

Kampylobakterioza

Czynnik etiologiczny: bakterie z rodzaju Campylobacter

Źródło zakażenia: chory człowiek, przez kontakt z zanieczyszczoną wodą, pokarmem

Droga szerzenia: pokarmowa - spożycie surowych lub niedogotowanych produktów żywnościowych,  kontaktowa -  bezpośrednia styczność z zakażonymi zwierzętami

Okres wylęgania: od 2 do 4 dni 

Objawy: biegunka, ból brzucha, gorączka, bóle mięśni, złe samopoczucie

W Małopolsce w okresie od 1 stycznia do 30 września 2025 r. odnotowano ogółem 276 zachorowań na kamyplobakteriozę, co stanowiło wzrost w odniesieniu do analogicznego okresu w 2024 r., w którym zgłoszonych zostało 181 przypadki oraz znaczący wzrost w odniesieniu do ww. okresu w  2023 r., w którym odnotowano łącznie 102 przypadki.

 

{"register":{"columns":[]}}