W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Podsumowanie wypoczynku zimowego dzieci i młodzieży w województwie małopolskim

Zdjęcie przedstawia zimową aurę, dziecko bawiące się śniegiem, ośnieżone świerki, bałwanka z czarno-czerwonym kapeluszem i czerwonym szalikiem oraz napis: Podsumowanie wypoczynku zimowego dzieci i młodzieży w województwie małopolskim

Podczas ferii zimowych w bazie wypoczynku Ministerstwa Edukacji Narodowej zarejestrowano 2 088 turnusów wypoczynku zorganizowanego dla dzieci i młodzieży, w tym 1 545 w obiektach hotelowych lub innych obiektach świadczących usługi, 76 w obiektach używanych okazjonalnie do wypoczynku oraz 467 form w miejscu zamieszkania (półkolonii).

W trakcie trwania wypoczynku zimowego pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej pionu Higieny dzieci i młodzieży oceniali warunki zakwaterowania, standardy dostępności do urządzeń sanitarnych, stan techniczny pomieszczeń i wyposażenia oraz warunki uprawiania sportu  i rekreacji. Skontrolowano 507 turnusów, tj.:

  • 317 turnusów w obiektach hotelowych lub innych obiektach świadczących usługi hotelarskie (11 657 uczestników),
  • 28 turnusów w obiektach używanych okazjonalnie do wypoczynku (1 411 uczestników),
  • 162 turnusy w miejscu zamieszkania (5 555 uczestników).

Łącznie w skontrolowanych placówkach wypoczywało 18 623 dzieci i młodzieży.

Stwierdzone przez pion Higieny dzieci i młodzieży uchybienia i nieprawidłowości natury sanitarnohigieniczne dotyczyły tylko jednego turnusu i obejmowały brak czystości i porządku w pokojach mieszkalnych zajmowanych przez uczestników wypoczynku.

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wydano zalecenia usunięcia nieprawidłowości i osobę odpowiedzialną ukarano mandatem karnym na kwotę 100 zł.

Ponadto pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej pionu Higieny Żywności i Żywienia skontrolowali żywienie dzieci i młodzieży w czasie wypoczynku w 245 stołówkach przy czym w 24 obiektach stwierdzono uchybienia i nieprawidłowości m.in.:

  • braku aktualnej dokumentacji zdrowotnej personelu,
  • braku do wglądu aktualnego sprawozdania z badania wody używanej w obiekcie,
  • brak czystości i porządku we wszystkich pomieszczeniach węzła żywieniowego zakładu,
  •  brak przestrzegania procedur dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu HACCP,
  • środki spożywcze po dacie minimalnej trwałości.

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wydano zalecenia usunięcia nieprawidłowości i osoby odpowiedzialne ukarano mandatami karnymi (nałożono 12 mandatów karnych na kwotę 2 400 zł).

W trosce o bezpieczeństwo oraz zdrowie dzieci i młodzieży wypoczywających podczas ferii zimowych szczególną uwagę poświęca się działalności edukacyjnej. W ramach działań profilaktycznych udzielano edukacji w temacie bezpieczeństwa zdrowotnego uczestników i kadry, które związane jest m.in. z zapewnieniem stałego dostępu do środków do higienicznego mycia i suszenia rąk oraz ciepłej, bieżącej wody w sanitariatach, zwracaniem szczególnej uwagi na odpowiednie warunki w pomieszczeniach dla dzieci, czystość, porządek, wzmożeniem nadzoru nad higieną osobistą wychowanków. Edukacja obejmowała także temat bezpieczeństwa żywności i unikania ryzyka zatruć pokarmowych. Ponadto przypomniano o zasadach bezpieczeństwa, o których należy pamiętać podczas ferii czyli właściwy ubiór odpowiedni do temperatury na zewnątrz, noszenie odblasków, pamiętanie o numerze alarmowym, bezpiecznym przechodzeniu przez ulicę, bezpiecznym korzystaniu stoku, czy lodowiska, unikaniu używek. Przekazywano materiały edukacyjne m.in. ulotki.

{"register":{"columns":[]}}