W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

X Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Gotujemy smacznie, zdrowo, internetowo”

Łódzki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny ogłasza X Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Gotujemy smacznie, zdrowo, internetowo” w roku szkolnym 2021/2022, który jest kontynuacją Konkursu Kulinarnego „Jem smacznie, zdrowo i kolorowo”. Konkurs kierowany jest do młodzieży z klas V–VIII ze szkół podstawowych województwa łódzkiego. Partnerem Konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi.

Grafika z tekstem: X Wojewódzki Konkurs Kulinarny dla uczniów klas V–VIII Gotujemy smacznie, zdrowo, ...internetowo! W tle zdjęcie owoców i warzyw. W prawym górnym rogu logotyp Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Terminarz i cele Konkursu

Celem Konkursu jest propagowanie idei zdrowego stylu życia, obejmującej:

  • racjonalne odżywianie,
  • znaczenie świadomych wyborów żywieniowych,
  • kształtowanie umiejętności poszukiwania informacji z różnych źródeł,
  • kształtowanie umiejętności podejmowania decyzji na podstawie zdobytej wiedzy oraz brania odpowie-dzialności za własne zdrowie,
  • umiejętność prawidłowego przygotowania potraw,
  • umiejętność tworzenia przepisów kulinarnych oraz obliczania ich kaloryczności i wartości odżywczej,
  • rozwijanie wśród młodzieży wyobraźni oraz postaw twórczych,
  • przeciwdziałanie marnowaniu żywności.

Zadanie konkursowe

Zadaniem konkursowym jest samodzielne wykonanie przez Uczestnika Konkursu:

  • ulotki informacyjnej w formie elektronicznej – zawierającej następujące informacje: 
    • tytuł pracy oraz jej autora,
    • skład potrawy – przepis, ilość składników potrzebnych do wykonania porcji dla 1 osoby,
    • kaloryczność jednej porcji potrawy, 
    • wartość odżywczą dania,
    • krótki opis przygotowania dania od podstaw,
    • 2 zdania uzasadnienia wyboru dania ze względu na znaczenie przygotowanej potrawy dla zachowania zdrowia;
  • dania obiadowego pod hasłem „Wzmacniamy odporność naszego organizmu”.

Przebieg przygotowania posiłku i prezentacja efektu końcowego musi mieć formę nagranego filmiku. Czas nagrania nie może przekroczyć 5 minut. Uczestnik musi przesłać drogą pocztową lub dostarczyć osobiście do siedziby WSSE w Łodzi, ul. Wodna 40, na nośniku elektronicznym, tj. płycie CD czy pendrive, ww. pracę, tj. ulotkę oraz filmik.

Z jednej szkoły mogą wpłynąć maksymalnie 3 prace. Jeden uczestnik może zgłosić jedną pracę.    

W finale wojewódzkim przewidziane są nagrody za zajęcie I, II i III miejsca. Pozostali uczestnicy otrzymają dyplomy.

Regulamin i materiały promocyjne

Poniżej zamieszczamy Regulamin wraz z załącznikami oraz materiały promocyjne – plakat i animację do mediów społecznościowych.

Materiały

Regulamin X edycji Konkursu Kulinarnego
Regulamin​_X​_edycji​_Konkursu​_Kulinarnego.pdf 0.14MB
Gotujemy smacznie, zdrowo, internetowo – Załącznik nr 1
Gotujemy​_smacznie​_zdrowo​_internetowo​_Załacznik​_nr​_1.pdf 0.13MB
Gotujemy smacznie, zdrowo, internetowo – Załącznik nr 2
Gotujemy​_smacznie​_zdrowo​_internetowo​_Załacznik​_nr​_2.pdf 0.17MB
Konkurs Kulinarny animacja social media
Konkurs​_animacja.mp4 0.69MB

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}