W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Działania na poziomie UE dotyczące zanieczyszczenia żywności tlenkiem etylenu (ETO)

20.07.2021

Baner zanieczyszczenie tlenkiem etylenu

We wrześniu 2020 r. w Unijnym Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) po raz pierwszy zgłoszono wykrycie tlenku etylenu (ETO) w sezamie pochodzącym z Indii. ETO jest fumigantem i dezynfektantem, który zakazany jest w UE do stosowania w żywności.

Dalsza weryfikacja prowadzona przez Państwa Członkowskie UE wykazała zanieczyszczenie wielu przesyłek sezamu z tego kraju. ETO był prawdopodobnie stosowany jako gaz do sterylizacji sezamu. Wykrycie ETO w sezamie i produktach pochodnych stało się w kolejnych trzech miesiącach jednym z najczęściej zgłaszanych do systemu RASFF zagrożeń wykrywanych w żywności w 2020 r.

W wyniku ustaleń pomiędzy Państwami Członkowskimi i KE przyjęto wówczas podejście polegające na konieczności wycofania z obrotu i od konsumentów wszystkich partii sezamu, w których wykryty został ETO oraz wprowadzono systematyczne kontrole na granicach UE przesyłek sezamu importowanych z Indii, w tym badanie urzędowe 50% przesyłek w kierunku ETO. Ustalono również zasadę „zero tolerancji” dla produktów, w których stosowany był zanieczyszczony sezam.

W czerwcu br. do systemu RASFF zgłoszone zostało powiadomienie alarmowe dot. wykrycia ETO w substancji dodatkowej – mączce chleba świętojańskiego (E410) pochodzącej z Turcji. Mączka chleba świętojańskiego jest substancją pochodzenia roślinnego, która zgodnie z przepisami UE może być stosowana jako substancja dodatkowa do żywności, głównie w celu jej zagęszczenia i stabilizacji.

W związku z wykryciem ETO w mączce chleba świętojańskiego Komisja Europejska podjęła się wypracowania jednolitego podejścia organów urzędowej kontroli w całej UE do działań wobec zanieczyszczonych produktów żywnościowych. W trakcie trzech spotkań grupy roboczej koordynatorów kryzysowych UE w zakresie żywności i pasz stanowisko zostało ustalone. Jest ono dostępne pod adresem: https://ec.europa.eu/food/food/rasff-food-and-feed-safety-alerts/ethylene-oxide-incident-food-additive_en

Zgodnie z ustaleniami KE i Krajów Członkowskich, w krajach Unii Europejskiej:

  • wycofywane są partie mączki chleba świętojańskiego (E 410), które zanieczyszczone są ETO na poziomie wyższym niż 0,1 mg/kg (z uwzględnieniem niepewności pomiaru);
  • produkty, w których zastosowane zostały zanieczyszczone partie E 410, niezależnie od poziomu ETO w produkcie gotowym - powinny być wycofane z obrotu i od konsumentów przez producenta. Działania takie powinny być podjęte bez względu na poziom ETO w produktach złożonych, gdy tylko producent tych produktów dowie się, że są one niebezpieczne – zastosowano w nich zanieczyszczony surowiec.

Kraje UE współpracują ze sobą w powyższym zakresie w ramach systemu RASFF.

Podejście to oparte o zasadę ostrożności, w szczególności mając na względzie narażenie długoterminowe, zapewnia wysoki poziom ochrony konsumentów i opiera się na założeniu, że nie można ustanowić bezpiecznych dla konsumentów poziomów  ETO.

Podmioty branży spożywczej, które wykorzystują do produkcji E 410, jak również inne importowane składniki roślinne, powinny uwzględnić w swoich systemach bezpieczeństwa żywności ryzyko zanieczyszczenia tlenkiem etylenu produktów i surowców, przede wszystkim tych pochodzących z krajów spoza UE.

W przypadku, gdy produkty takie znajdowałyby się w obrocie na terenie kraju, zgodnie z procedurami, Główny Inspektor Sanitarny będzie na bieżąco informował o produktach wycofywanych od konsumentów w publikowanych na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis ostrzeżeniach publicznych dotyczących żywności.

{"register":{"columns":[]}}