W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Co na drugie śniadanie?

04.09.2023

Drugie śniadanie to posiłek dostarczający energii, co przekłada się na utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji i na wyniki w nauce. Zwyczaj spożywania drugiego śniadania w szkołach kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe. Warto zadbać, by było pełnowartościowe. Co powinno zawierać?

Chłopiec z tornistrem na plecach trzyma pod pachą książkę oraz prezentuje muskuły.

Ważne żeby pierwsze i drugie śniadania były posiłkami pożywnymi. W menu osób zdrowych powinno się znaleźć razowe pieczywo, nabiał, białe mięso. Przygotowując dziecku każdy posiłek, koniecznie pamiętaj o warzywach i owocach. Do szkoły możesz dać dziecku naturalny jogurt, kefir, maślankę lub zrobiony w domu koktajl warzywno-owocowy. Do picia najlepsza jest woda niegazowana.

Błędem jest myślenie, że np. dobrze skomponowaną kanapkę można zastąpić słodkimi bułkami, batonikami, warzywa lub owoce chipsami, a wodę słodzonymi napojami gazowanymi! Zbyt dużo cukru w diecie – zarówno w jedzeniu, jak i piciu -  może spowodować nadpobudliwość dzieci, brak koncentracji, agresję.

Opuszczanie jedzenia tych dwóch ważnych posiłków – pierwszych i drugich śniadań - zwiększa ryzyko występowania zaburzeń metabolicznych. Najczęściej dotyczą stężenia glukozy, insuliny oraz profilu lipidowego krwi. A te zaburzenia to ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i zespołu metabolicznego.

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}