W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zamrażanie i przechowywanie żywności

27.12.2023

Utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest najlepszym sposobem zapobiegania wzrostowi drobnoustrojów i spowolnienia ich rozwoju, dlatego też gotowe dania, po uprzednim wystudzeniu, należy przechowywać w chłodzonym miejscu, najlepiej w lodówce. Pamiętaj, że ujemne temperatury skutecznie ograniczają rozwój mikroorganizmów, jednak nie hamują zachodzących zmian chemicznych czy fizycznych. Jeśli mrozisz lub ofiarowujesz żywność, zawsze zaznacz na opakowaniu datę przygotowania i/lub zamrożenia.

Różnokolorowe warzywa w formie zamrożonej

Mrożonki to jeden z najprostszych sposobów przechowywania żywności. Mrożone produkty zachowują większość swoich wartości odżywczych. Ale nie można ich przechowywać w nieskończoność.
O czym trzeba pamiętać, mrożąc produkty?
Jak długo można przechowywać produkty w zamrażarce?
Czego nie należy mrozić?
Czy mrożonki są zdrowe?

Jeśli kupujesz gotowe mrożonki, nie ma żadnego problemu: data przydatności do spożycia jest zawsze na opakowaniu. Ale zamrażanie to także domowy sposób na przechowywanie warzyw, owoców, mięsa, ryb, ale też gotowych produktów: zup, pierogów, sosów. Mrożenie pozwala zachować na później nadmiar żywności i uchronić ją przed zepsuciem. Warto jednak wiedzieć, jak długo można przechowywać w zamrażarce konkretne produkty.

O czym trzeba pamiętać, mrożąc produkty?
Przygotowując domowe mrożonki, warto pamiętać o kilku zasadach.

Utrzymuj w zamrażarce stałą temperaturę. Powinno to być minimum -18 stopni Celsjusza.
Nie wkładaj do zamrażarki ciepłych produktów. Mogą sprawić, że inne rzeczy w zamrażarce częściowo się rozmrożą i zaczną namnażać się bakterie.
Jeśli masz taką możliwość, podziel zamrażarkę tak, aby produkty typu surowe mięso i ryby, były w innej komorze, niż owoce czy warzywa.
Nie wrzucaj produktów luzem do zamrażarki. Wykorzystaj do przechowywania specjalne pojemniki lub torebki do mrożenia.
Zawsze napisz na opakowaniu datę mrożenia. Będziesz wiedzieć, jak długo możesz przechowywać dany produkt.
Nie zamrażaj ponownie rozmrożonych produktów.

Jak długo można przechowywać produkty w zamrażarce?

Szczegółowe zalecenia w sprawie przechowywania mrożonek wydała m.in. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA). Podajemy rekomendowany czas przechowywania wybranych mrożonek. Przy mięsach obowiązuje zasada, że mięso w dużych kawałkach można przechowywać dłużej, niż porcjowane.

  • parówki, szynka gotowana (w plasterkach i cała), wędliny (nieotwarte), kiełbasy: 1-2 miesiące
  • zupy i gulasze (mięsne i warzywne): 2-3 miesiące
  • mięso obiadowe (kotlety, pieczenie, gotowane i smażone mięsa): 1-2 miesiące
  • tłuste ryby: 2-3 miesiące
  • wędzone ryby: 2 miesiące
  • surowe jajka (białko lub żółtko) bez skorupki: 1 rok
  • surowe podroby: 3-4 miesiące
  • surowy kurczak i indyk w całości: 1 rok
  • surowy kurczak i indyk w kawałkach: 9 miesięcy
  • surowe steki: 6-12 miesięcy
  • surowe mięso na kotlety wieprzowe: 4-6 miesięcy
  • owoce i warzywa: 6-12 miesięcy
  • pieczywo: 12 miesięcy

Czego nie należy mrozić?

Są produkty, których mrozić nie należy. Na liście są m.in. jajka w skorupkach, jajka gotowane, gotowane makarony, gotowe (sklepowe) obiady hermetycznie pakowane czy produkty typu tuńczyk w puszce i gotowe sałatki w puszkach czy słoikach.

Czy mrożonki są zdrowe?

Mrożenie pozwala zachować większość wartości odżywczych poszczególnych produktów. Zimą to dobry sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów, dzięki zdrowym mrożonkom warzywnym i owocowym. Mrożone owoce (np. truskawki, maliny, jagody) można wykorzystać do zrobienia pysznych koktajli, dodać je do owsianki czy wykorzystać w słodkich wypiekach. Warzywa możesz dodać do zup, pieczeni, usmażyć je, lub w najzdrowszej wersji, ugotować na parze.

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}