W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania Sekcji

​​​​​​Do zadań Sekcji Granicznej Kontroli Sanitarnej należy w szczególności:

  1. planowanie i realizacja zadań granicznej kontroli sanitarnej żywności pochodzenia niezwierzęcego, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz substancji pomagających w przetwarzaniu - przywożonych z państw trzecich;
  2. kontrola identyfikacyjna i bezpośrednia zaimportowanych towarów oraz ocena warunków ich transportu i składowania;
  3. pobieranie próbek do badań laboratoryjnych, sporządzanie protokołów poboru próbek zgodnie z obowiązującymi procedurami oraz dostarczanie próbek do badań laboratoryjnych;
  4. weryfikacja dokumentacji, przygotowywanie i wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy, materiał lub wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością przekraczający granicę;
  5. weryfikacja dokumentacji, przygotowywanie i wydawanie świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagającej w przetwarzaniu;
  6. weryfikacja dokumentacji, przygotowywanie i wydawanie Wspólnotowych Dokumentów Wejścia dla towarów objętych szczególnym nadzorem, zgodnie z rozporządzeniami unijnymi;
  7. planowanie i realizacja nadzoru nad stanem sanitarno-higienicznym oraz przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności i żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, obiektach produkcji żywności, obrotu żywnością oraz magazynach czasowego składowania;
  8. podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach – RASFF;
  9. przygotowywanie opinii, informacji, stanowisk i innych rozstrzygnięć dla podmiotów zewnętrznych w zakresie spełniania wymogów bezpieczeństwa zdrowotnego towarów podlegających granicznej kontroli sanitarnej;
  10. opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych.
{"register":{"columns":[]}}