Zadania Sekcji
Do zadań Sekcji Granicznej Kontroli Sanitarnej należy w szczególności:
- planowanie i realizacja zadań granicznej kontroli sanitarnej żywności pochodzenia niezwierzęcego, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz substancji pomagających w przetwarzaniu - przywożonych z państw trzecich;
- kontrola identyfikacyjna i bezpośrednia zaimportowanych towarów oraz ocena warunków ich transportu i składowania;
- pobieranie próbek do badań laboratoryjnych, sporządzanie protokołów poboru próbek zgodnie z obowiązującymi procedurami oraz dostarczanie próbek do badań laboratoryjnych;
- weryfikacja dokumentacji, przygotowywanie i wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy, materiał lub wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością przekraczający granicę;
- weryfikacja dokumentacji, przygotowywanie i wydawanie świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagającej w przetwarzaniu;
- weryfikacja dokumentacji, przygotowywanie i wydawanie Wspólnotowych Dokumentów Wejścia dla towarów objętych szczególnym nadzorem, zgodnie z rozporządzeniami unijnymi;
- planowanie i realizacja nadzoru nad stanem sanitarno-higienicznym oraz przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności i żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, obiektach produkcji żywności, obrotu żywnością oraz magazynach czasowego składowania;
- podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach – RASFF;
- przygotowywanie opinii, informacji, stanowisk i innych rozstrzygnięć dla podmiotów zewnętrznych w zakresie spełniania wymogów bezpieczeństwa zdrowotnego towarów podlegających granicznej kontroli sanitarnej;
- opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych.