Powrót

Bezpieczne żniwa 2023

27.07.2023

Zielony częściowo spalony kombajn do zboża, który stoi na polu. Obok niego stoi czerwony samochód strażacki a trzech strażaków prowadzi działania gaśnicze.

Pomimo kapryśnej pogody w naszym regionie rozpoczęły się żniwa czyli okres wzmożonej pracy rolników na polach związany ze zbiorem płodów rolnych. W tym czasie co roku dochodzi do większej ilości wypadków i pożarów, które mają miejsce w gospodarstwach rolnych. Aby temu zapobiec przypominamy najważniejsze zasady bezpieczeństwa.

Bezpieczeństwo pożarowe:

  1. Zadbaj o należyty stan techniczny (przeglądy i konserwacja sprzętu, oczyszczanie z kurzu i plew) maszyn przed wyruszeniem w pole. Zmniejszy to ryzyko wycieków paliwa, iskrzenia oraz możliwości rozwoju pożaru
  2. Urządzenia wydechowe silników spalinowych powinny zabezpieczać przed wylotem iskier,
  3. Nie wolno używać otwartego ognia i palić tytoniu w odległości mniejszej niż 10 m od punktu omłotowego i miejsc występowania palnych płodów rolnych,
  4. Kombajny i miejsca omłotów należy wyposażyć w sprawny podręczny sprzęt gaśniczy, do którego jest łatwy dostęp,
  5. Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:
  • od budynków wykonanych z materiałów palnych - 30 m,
  • od budynków wykonanych z materiałów niepalnych i pokryciu co najmniej trudno zapalnym - 20 m,
  • od dróg publicznych i torów kolejowych - 30 m,
  • od dróg wewnętrznych i od granicy działki – 10 m,
  • od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia - 30 m,
  • od lasów i terenów zadrzewionych - 100 m,
  • między stertami i stogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe - 30 m.
  • Strefa pożarowa sterty, stogu lub brogu z palnymi produktami roślinnymi nie może przekraczać powierzchni 1000 m2 lub kubatury 5000 m3. Wokół stert i stogów należy wykonać i utrzymywać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu, pozbawioną materiałów palnych (zaorane pasy ziemi). Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich wewnętrzną temperaturę.
  1. Dobrą praktyką podczas pracy na polu (zbiór ziarna lub słomy) jest zabezpieczenie w sprzęt służący do wykonywania pasów ograniczających rozprzestrzenianie się pożaru np. pług  lub brona talerzowa do zaorania ziemi pomiędzy miejscem pożaru, a obszarem na który pożar mógłby się przenieść.
  2. Wypalanie słomy i pozostałości roślinnych na polach jest ZABRONIONE !!!

Bezpieczeństwo osób pracujących przy żniwach oraz osób postronnych:

  1. Zabezpiecz wymaganymi osłonami wszystkie części ruchome w maszynach i urządzeniach,
  2. Wyłącz napęd i silnik przed rozpoczęciem naprawy lub regulacji maszyny,
  3. Zadbaj o należyty stan techniczny urządzeń i maszyn,
  4. Zadbaj aby w pobliżu maszyny przebywały tylko osoby niezbędne do jej obsługi,
  5. Nie podejmuj pracy pod wpływem alkoholu lub innych środków odurzających,
  6. Wykorzystuj urządzenia i maszyny tylko zgodnie z ich przeznaczeniem,
  7. Nie przewoź ludzi na błotnikach, zaczepach , pomostach kombajnów i przyczepach. Do transportu pracowników używaj aut osobowych,
  8. W trakcie przejazdu drogami publicznymi transportuj urządzenie tnące (heder) na przeznaczonej do tego przyczepie,
  9. Zabezpiecz ładunek (ziarno, słoma) w trakcie transportu używając plandek i pasów,
  10. Zanim uruchomisz maszynę ostrzegaj sygnałem dźwiękowym osoby przebywające w jej pobliżu,
  11. Pracuj w odzieży i obuwiu roboczym,
  12. Stosuj przerwy w pracy, a szczególnie w trakcie upałów zadbaj o właściwe nawodnienie swojego organizmu,
  13. Podczas prac zabezpiecz się w apteczkę do udzielenia pierwszej pomocy,
  14. Zorganizuj bezpieczne miejsce zabawy dla dzieci z dala od pracujących maszyn.

Stosując te zasady na pewno tegoroczne żniwa przebiegną bezpieczniej.

Opracował: mł. bryg. Paweł Korgol

Zdjęcia: KM PSP w Grudziądzu

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}